Tuesday, May 27, 2014

Cokolat Vavavi

disclaimer: Blog post ini adalah pandangan peribadi penulis sahaja,bukan kenyataan rasmi daripada jabatan.Kot nak kenyataan rasmi gi follow Facebook KKM sana

Semenjak busy ni jadi tak sempat update blog,dari update blog,baik aku buat report,kot dituduh kaki tangan awam makan gaji buta.Jadi update kali ini adalah style menulis laju-laju ala-ala blog post Tun Mahathir.eh,blog beliau wujud lagi tak lama tak baca.Senang kata jawab style FAQ gitteww

Isu : Sample coklat Cadbury yang diambil oleh KKM dikesan DNA porcine a.k.a cik ibab

1.Kenapa KKM yang ambil sample,menyibuk je.Baik gi rawat orang sakit yang beratur ramai-ramai kat hospital,takpun gi cek ubat kuat kuasa kuda ada steroid lagi bagus.

Hello,kau ingat KKM ada doktor,nurse dengan ahli farmasi je ke.Kot kau suruh aku food tech gi merawat orang sakit sana lagi cepat kojol aku tak tau.
Beginilah senang cerita,KKM mempunyai kuasa power rangers terhadap semua makanan di malaysia,baik import ataupun lokal.Kuasa tersebut adalah terkandung di bawah Akta Makanan 1983 dan peraturan-peraturannya.Ini bermaksud kesemua makanan, Halal atau tidak, adalah di bawah kuasa KKM.so suka hati lah nak ambil sample apa.
Berbeza dengan JAKIM,JAKIM hanya ada kuasa terhadap makanan yang telah diberi persijilan Halal sahaja,itu pun bukan akta bawah mereka,tetapi menumpang pada Akta Perihal Dagangan di bawah KPDNKK.

Dalam kes Cadbury(ke Cabbury LOL),KKM mengambil sample bagi menguatkuasakan peruntukan perlabelan di bawah Peraturan Makanan 1985 seperti berikut:

i) Peraturan 11(1)(c) yang menghendaki produk makanan yang mengandungi daging lembu atau daging khinzir dilabel dalam bentuk seperti "Mengandungi" (dengan menyatakan sama ada daging lembu, daging khinzir atau lemak khinzir atau mengikut nama yang berkenaan).
ii) Peraturan 11(1)(f) menghendaki nama biasa haiwan dilabel jika makanan tersebut mengandungi minyak atau lemak daripada haiwan.
iii) Peraturan 11(3) memerlukan nama biasa haiwan dilabel jika ramuan makanan adalah daripada sumber haiwan

Dalam hal ni aku boleh bagi beberapa contoh untuk elaborate:

1) Produk adalah daging lembu jenama Ramlah , tiba-tiba KKM ambil sample, dan didapati DNA kerbau dijumpai dalam sample burger Ramlah.Walaupun kerbau tu disembelih secara halal oleh tukang sembelih yang baru lepas solat dhuha, kerbau diperdengarkan ayat Quran, diazankan sebelum sembelih.

Syarikat Ramlah boleh didakwa atas alasan menipu dalam pelabelan,kau guna daging kerbau ko declare daging lembu siapa suruh.

2 ) Produk gula-gula perisa limau syarikat Ah Seng ( tiada sijil Halal) diambil sample oleh KKM dan didapati positif DNA babi.

JAKIM boleh ambil tindakan? Tak, sebab dia bukan pemegang Halal Jakim
KKM boleh ambil tindakan ? boleh,sebab dia patut tulis kat label "Gula-gula ini mengandungi babi"


2. Jahat betul CADBURY ! Kita kena saman sebab mempermainkan maruah umat Islam!

Rilek brader,brader rilek.Jangan gelabah puyuh. Belum tentu babi ditambah secara sengaja dalam ramuan. mungkin datang dari pencemaran.Bagi KKM dan JAKIM siasat dulu

3. Mana datang pencemaran?Ada ladang babi ke belakang kilang Cadbury?
 
Analogi hodoh ni sama macam soalan mana datang jerebu sedangkan takde orang bakar sampah belakang rumah aku. Pencemaran yang dimaksudkan adalah pencemaran silang. Mungkin babi tu datang dari pembekal bahan mentah  ,mungkin dari pengendali, mungkin pengangkutan(kot la lori cadbury penah eksiden dengan lori babi ke,who knows), atau minyak pelincir mesin. Part ni jangan susah-susah nak buat kerja Food tech, bukan korang dapat gaji kitorang pun.

4. Dengan kata makmal MKAK tak diiktiraf, makmal JKM je diiktiraf. Sebab dalam keputusan analisa tu sendiri ada tulis cenggini
*method tidak diakreditasi oleh SAMM

Ini satu bebal jahil murakab.Kot tak pernah baca result makmal jangan nak mengada-ngada.Untuk makluman kalau * tu ada kat sebelah method tu, barulah bermakna method tu tak diiktiraf SAMM. bukan bila ada * bawah menunjukkan kesemua tak diiktiraf.Aku bagi contoh mudah:

parameter                 keputusan       method                      lod/loq
DNA kambing            DK                wxy3                        34/56 mg/kg
DNA itik                     TDK              xxx6*                       23/45mg/kg
DNA lembu                TDK                gtty                           46/65mg/kg


*method tidak diakreditasi oleh SAMM

Maksudnya,bukan kesemua method tak diiktiraf tapi method xxx6 yang test DNA itik je tak diiktiraf,method nak kesan DNA kambing dengan lembu diiktiraf.

5.Bagusnya orang yang upload result tu,prihatin pada umat Islam

Itu bukan prihatin,itu gelabah puyuh.Kot dapat result camtu,bukan terus blame,siasat dulu.Macam aku kata tadi,mungkin bukan Cadbury sengaja letak,tapi mungkin dari segi pencemaran.Inilah yang dipanggil kawalan sepanjang rantaian makanan.kalau siasatan mendapati betul letak,baru boleh didakwa.

6.Habis tu sekarang halal ke haram cadbury tu?

Not the right person tu answer.Halal Haram tanya JAKIM.titik.

7. Analisis dibuat 27 Februari kenapa Mei baru reveal?

Amboi,kau ingat test DNA tu macam test pregnant ke.letak atas makanan,keluar dua line,terus kata positif ada babi.terus terang cakap,masa aku study 4 kali lab baru settle buat module DNA ni tahu tak?Proses tak berapa ingat tapi basicallay mana-mana sample perlu dihancurkan,dihomogenisekan,sub sample dan banyak lagi proses.Lagipun,bukan 1 je sample tu lab terima.Beratur tahu tak beratur. 
Lagi 1,kalau positif,bukan terus keluar result,tapi kena ulang balik kesemau prosedur(retest) bagi memastikan kejituan result yang diterima.So,tarikh 27 Februari tu mungkin baru mula nak hancurkan sample tu.

8. Tak boleh ke KKM JAKIM buat pemantauan lebih kerap.Ambil sample semua makanan?

Kau ingat staf ramai sangat nak buat kerja-kerja tu.Dahla kau suruh buat kerja banyak,nanti kerajaan bagi bonus penjawat awam setengah bulan gaji pun korang bising.Sepatutnya tanggungjawab syarikat tersebut la buat kawalan sendiri.

9.Kalau kata tak cukup staf , kenapa tak ambil staf.Ambiklah kami orang-orang awam ni yang buat pemantauan

Nak amek orang yang main hafal list E code lepas tu cek kat label tengok ada tak kot E-babi suruh buat pemantauan?nak suruh orang yang forward wassap list haram ada ridsect bygone tu cek raw material?

HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA



10 comments:

cik kompas said...

Torrrbaiikkkk!!!!hahaha... "Nak amek orang yang main hafal list E code lepas tu cek kat label tengok ada tak kot E-babi suruh buat pemantauan?nak suruh orang yang forward wassap list haram ada ridsect bygone tu cek raw material?" part paling saya suka!!! hahahaha....

Anonymous said...

Maksudnya mesej pasal E code tu tak betulla ye??Selalu jugak orang post, x tahu betul ke idak.

Anonymous said...

haha. well said wana =)

Sayer Best said...

Cik kompas:tu la hasil minum berbotolair mineral 300 juzuk..hahahaha

anon 1: E code tu bukan kod babi.tapi kod bahan aditif yang digunakan dalam makanan.Yang paling tak logik kod bagi klorofil pun dia kata kod babi.celah mana klorofil datang dari babi.tak pernah tengok babi kaler hijau pun

anon 2:haha.TQ

an2blur said...

aku suka part gelak kat bawah tu. gelak tu umpama nak cakap

"KAU PERGI ABISKAN SEKOLAH DULU LAH"

blackrosses said...
This comment has been removed by the author.
blackrosses said...
This comment has been removed by the author.
blackrosses said...
This comment has been removed by the author.
blackrosses said...
This comment has been removed by the author.
RM Hafiz said...

Terbaik, santai dan melegakan...jutaan terima kasih pada penulis yg banyan merungkai 1001 persoalan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers-Yang ikhlas sahaja