Wednesday, March 02, 2016

Pengalaman Beli Rumah Part 1

fuh..setahun tak blogging.Banyak sebenarnya nak menulis sebab macam-macam terjadi dalam tempoh setahun.Sambung master (dan lulus..alhamdulillah), pergi Korea dan paling besar mestilah pasal beli rumah.Sampai password pun dah lupa.Dua kali log in baru dapat.Hahaha

Menjawab pertanyaan kawan-kawan mengenai macam mana cara beli rumah.Alhamdulillah, aku berjaya membeli apartment di Plaza Indah, Kajang dan secara rasminya dapat kunci pada 24/2/2016 haritu setelah berurusan selama 7 bulan (quite a long story sebenarnya ) yang akan aku elaborate nanti.Rumah tersebut adalah rumah sub-sale (Beli direct owner ).Berkeluasan 960 sq ft dengan 3 bilik tidur dan 2 bilik air.

Kronologi 

Januari-Mei 2015
Setelah tidak jadi berkahwin kerana pakwe lari (kah..kah..kah),maka terdapat la sedikit duit simpanan yang kengkononnya nak simpan untuk berkahwin pada tahun 2012.Aku meneruskan saving tabung kahwin seperti mana kebiasaannya.Setelah 3 tahun,masih belum berkahwin(okeh panjang sangat intro),maka duit yang terkumpul sudah cukup untuk membayar deposit rumah berkos sederhana.Seterusnya pencarian rumah idaman bermula.

Ciri Rumah Idaman(dalam kemampuan):
1.Apartment yang ada sekuriti sebab nak duduk bujang
2.Area bangi-Kajang-Putrajaya,sebab dekat tempat kerja,easy access ke kawasan tumpuan (UPM,UKM,UNITEN,kompleks pentadbiran kerajaan Putrajaya,highway,public transport dan shopping mall.
3.Harga bawah RM 300,000
4.Kawasan yang bersih
5.Dekat dengan tempat makan dan surau/masjid

Setelah meriki sana sini di sekitar Kajang-Bangi-Putrajaya,maka terjumpalah rumah sekarang.Dapat deal direct owner,dan dia quote harga sebanyak RM 260,000.Di mana deposit perlu dibayar sebanyak 10 % (RM 26,000).Start cari lawyer dan loan.Tuan rumah mencadangkan untuk pakai lawyer yang sama bagi tujuan SPA(Sale Purchase Agreement/Perjanjian jual Beli)

Jun 2015
Start submit loan ke bank-bank berkaitan.Aku tak pakai government loan dulu sebab i have better plan.Sayang oh pakai government loan untuk rumah yang harga nearly half dengan kelayakan (Kelayakan aku RM 400,000).So government loan aku peram dulu.Akhirnya aku pilih Maybank Islamic untuk pembelian rumah ini..Dalam masa yang sama,cari lawyer untuk loan.Sebenarnya boleh je sama dengan lawyer SPA tetapi gatal apa tah gi ambil lawyer yang bank suggest.Perkara yang dikira untuk membolehkan loan lulus termasuk DSR(debt-serve ratio) di mana hutang tak boleh lebih dari 70 % gaji.Antara perkara yang perlu bawak masa apply loan adalah:

1.Salinan IC
2.Copy SPA
3.Slip gaji 3 bulan
4.Slip EPF latest
5.Surat pengesahan jawatan

23 Julai 2015

Sign SPA bersama owner di  Pejabat Lawyer SPA.Bayar sekali deposit 10%.Lawyer quote harga dia iaitu sebanyak 5985.00.Antara pecahan asas bagi bayaran ni adalah:

i) Yuran Guaman
ii)Duti Setem (Pembeli kali pertama bawah RM 400,000 boleh request diskaun 50 %)
iii)Pelbagai-mileage,photostat,etc


Perjanjian SPA adalah untuk 90 hari dan kalau lewat kena bayar interest (Bergantung kepada siapa yang salah)

Dalam masa yang sama,Loan aku lulus dan aku terus jumpa lawyer untuk tujuan loan.Bagi lawyer loan,bayaran adalah sebanyak RM 5364.36 dan bayaran termasuk

i.Yuran Guaman-dikira berdasarkan jumlah pinjaman
iiDuti setem (Islamic loan boleh request diskaun 20%)
iii.Valuation fee
iv.Pelbagai

dan pecahan dikira macam ni 

Yuran Guaman
 
a)Yuran Guaman(lawyer SPA ikut harga rumah,lawyer loan ikut harga loan)

RM0 – RM150.000                  – 1.00% (tertakluk kepada fi minimum sebanyak RM300)
RM150,001 – RM850.000       – 0.70%
RM850,001 – RM2,000,000    – 0.60%
RM2,000,001 dan seterusnya – 0.50%

b)Duti Setem
Harga hartanah
RM100.000 yang pertama  – 1.0%
RM 400,000 yang seterusnya  2.0%
Selepas RM500,000 – 3.0%

c)Valuation Fee(Ikut harga rumah)

RM 100,000 pertama           0.25 %
RM 1,900,000 berikutnya     0.20 %
RM 5,000,000 berikutnya     0.17 %
RM 8,000,000 berikutnya     0.13 %
RM 35,000,000 berikutnya   0.10 %

Bersambung Part 2

Monday, June 15, 2015

Denggi

Sebenarnya esok exam,tapi dah tepu,mari la berblogging setelah lama blog dibiarkan berkarat.

Hari ni aku nak bercerita pengalaman aku menghidap denggi.Ni kali kedua.First time kena 2011,tapi tu tak teruk sangat,light light je.Kali ni teruk sampai admit kat ward.



13/2/2015(Rabu)

Dari malam rasa badan menggigil-gigil macam hape.Serius tak boleh tidur sebab rasa seram sejuk.Telan panadol sebijik,akhirnya dapat jugak tido.Esok pulak ada program germ buster,di Cyberjaya.
Bangun pagi memang rasa sakit sangat kepala,tapi gagahkan jugak drive ke Cyberjaya.Sampai sekolah tu,kawan aku tegur muka aku nampak sangat pucat.Sebab sampai awal sebelum program,sempat lah dia bawak aku ke klinik private sekitar Cyberjaya.
Sampai klinik Dr ambil darah untuk test.Aku beria la kata maybe denggi sebab simptom lebih kurang sama dengan 2011,tapi Dr kata viral infection je.Dia bagi ubat dan bagitau result petang nanti call.
So,aku cakap dekat kawan aku,aku dah tak tahan.So drive balik Bangi,sepanjang perjalanan balik 3 kali berenti sebab sangat sakit

Petang klinik call dan bagitau result negatif.So rileks je la dengan anggapan esok akan bertambah sihat

14/2/2015(Khamis)

Keadaan makin teruk.badan makin sakit.so aku pergi pulak Klinik kesihatan bangi.Ambil darah dan time ni platelet dah 189.Positif denggi.aku diberi satu borang di mana hari-hari kena datang untuk pantau keputusan darah aku..Dapat MC naik rumah tidur.


Layman macam kita tengok kat Platelet je



15/2/2015(Jumaat)

Time ni platelet makin drop ke 120.Doktor nasihatkan aku suruh banyak minum air.keadaan diburukkan lagi dengan aku period time tu.Memang sangat sakit badan dan terasa lemah sangat.Aku call mak aku,dan nasib baik adik aku Syahid ada.So,diorang datang dalam malam jugak la.

16/2/2015(Sabtu)

hari ni rasa badan dah sihat sikit.maklumlah mak datang.So aku konpiden je la turun klinik nak ambil darah macam biasa.Nasib la klinik bangi bukak hari sabtu.Memang expect platelet count akan naik hari ni.Tapi silap,platelet aku drop sampai 90.Oleh sebab jatuh bawah 100,nak tak nak aku perlu dibawa ke Hospital Serdang.Mula-mula ingatkan boleh drive,rupanya takkk.Kena naik ambulans wehh.Merasa la berneno neno neno dari Bangi ke Serdang.

Next 9 jam adalah waktu penantian satu penyiksaan yang paling menyeksakan.Kau bayang kecemasan hospital Serdang tu tahap sendat tahap pasah sendat.Sampai patient kena drip sambil duduk selama beberapa jam,dan ramai sangat foreigners dalam wad tu.Majoriti denggi.

Pukul 6 petang baru dapat baring.Memang berasa sangat rimas dan takut sangat admit ward.Alhamdulillah,pukul 9 malam dibenarkan balik ke rumah.TIme tu jugak mak aku decide nak bawak balik kampung sebab senang nak jaga.So Dr hospital Serdang keluar reference letter untuk aku follow up di batu Pahat

17/2/2015(Ahad)

Pagi-pagi balik kampung.Dalam pukul 11 sampai.Rehat kejap dengan harapan nanti platelet naik-->ada kaitan ke?hahaha.

Pukul 2.00 pm pergi ke KK Parit Sulong untuk ambil darah,dan as expected,platelet drop ke 80,dan memang kena admit ke Hospital Batu Pahat.Sekali lagi nenonenoneno.sampai batu Pahat,kena drip,dan terus admit ke ward.


Time ni jugak rashes dah mula naik.Ko tengok tangan aku dah rupa tangan jantan dah dengan bengkaknya dengan rashesnya.

Petang tu jugak Pejabat Kesihatan call.Tapi aku tercakap lak alamat kat sini,dan ada balik kampung last week.Tetiba petang mak cik aku call bagitau rumah dia kena fogging sebab alamat aku pakai rumah dia.wahahaha


18/2/2015(Isnin)

Duduk ward ni sehari sampai 4 kali kena amek darah bagi tujuan pemantauan takut-takut kena denggi berdarah.Selain banyak minum air,aku juga ada amalkan petua makan sup ketam dan air daun betik.


Air daun betik ni memang penyelidikan oleh IMR.

time ni jugak la aku menerima dugaan.sebenarnya ada je kerja yang terpaksa aku pendingkan sebab aku admit ke ward.Tapi orang kilang pulak bising-bising,langsung tak nak consider aku sakit.Siap push untuk aku release report.Oleh sebab aku malas nak kecoh dan orang memekak,maka aku buat je lah report,dan email ke opis supaya budak opis printkan.part yang kena sign,aku mintak mak aku printakn kat rumah,bawak untuk aku sign.Kemudian scan balik dan email semula ke opis.Gitulah penjawat awam,berkhidmat untuk negara walaupun dalam kesakitan.Ko tak buat orang akan complain tanpa mengira engkau denggi ke hape ke.

Mungkin sebab stress kena buat kerja dalam keadaan sakit,hari ni platelet aku drop sampai 60.Dasyat tak dasyat.

19/2/2015(selasa)

Alhamdulillah,dengan izin allah dan berkat mencuba minum jus betik,makan kiwi dan minum banyak air,hari ni platelet meningkat sampai 80.Selera makan pun dah ada,tambahan pula disajikan makanan hospital yang enak daripada dapur bertaraf GMP gitu.Ko jangan main-main dengan makanan hospital zaman sekarang okeh..

Nasi goreng dan air milo

20/2/2015(rabu)

First day of Chinese New Year.dapat perkhabaran gembira apabila platelet naik sampai 90,dan aku dibenarkan keluar ward dengan syarat Ahad nanti datang follow up.Maka aku pulang la ke rumah.Time ni dah boleh sembahyang,cuma aku tak boleh solat berdiri,still rasa nak tumbang.Duduk rumah sambil meneruskan rutin makan sup ketam,minum jus daun betik dan makan buah kiwi.

24/2/2015(Ahad)

Follow up semula dan platelet dah 3++.Hari ni jugak balik ke Bangi drive sendiri tapi adik ada kat sebelah la.Selamat sampai ke Bangi.Esoknya siap gi miting lagi kat Klang,drive sendiri jugak

Post Denggi
Dalam 2 minggu memang badan akan terasa sangat letih,efek still ada.Tapi lepas tu awas,selera makan akan jadik macam jin selepas sihat.Sepanjang denggi aku drop 4 kg,dan 2 bulan lepas denggi naik pulak 5 kg.Hahahahahaha

Tips Demam denggi:
1.Kawal pembiakan nyamuk aedes,pastikan tiada takungan air di kawasan anda.jaga kebersihan
2.Kasi shieldtox/ridsect itu nyamuk
3.jangan merayap-rayap kat luar time nyamuk aedes keluar iaitu magrib dan Subuh
4.Beri kerjasama sewaktu orang fogging rumah anda,bukak pintu.Jangan nak marah-marah
5.Sentiasa berdoa kepada Allah supaya diberi kesembuhan
6.Banyakkan minum air 

Untuk pengetahuan,virus denggi ada 4 strain.So,setiap kali kena denggi kita akan resistant(kebal) kepada satu strain.Sebab tu orang boleh kena denggi berulang.Macam aku dah kena dua kali,so ada harapan lagi dua.Tapi tidak lahhhh.perit ohhhh


Tuesday, May 19, 2015

Pakej Percutian murah All in Pulau Perhentian






Pakej percutian all in Pulau Perhentian.Berminat sila email di syzwna[at] gmail.com,

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers-Yang ikhlas sahaja