Thursday, December 13, 2007

4 KEPENTINGAN MENGAPA PERLU MINUM SUSU

Ada sesetengah individu mengambil susu dalam diet harian kerana tidak suka atau alahan.Anda mungkin menolaknya tetapi anda juga perlu tahu tentang kepentingan minum susu kepada tubuh.Susu penting kerana :

• Sumber protein paling baik
Seperti kekacang dan lain-lain makanan,susu sangat tinggi nilai proteinnya.Protein amat diperlukan oleh tubuh terutama bagi kanak-kanak yang sedang membesar.Selain pembekal kalsium bagi pembentukan gigi,ia juga bertindak menjaga kesihatan tulang anda.

• Membantu mengurangi risiko kanser
Kajian membuktikan bahawa bahan kandungan yang terdapat di dalam susu iaitu ‘isoflavin’ memang berupaya memgurangkan risiko terkena kanser.

• Membantu mencegah gangguan jantung
Kajian juga membuktikan bahawa negara hasil tenusu dikatakan paling kurang menghidap masalah jantung mahupun gangguan pada pembuluh darah.Susu berperanan merendahkan kadar koleterol dalam badan,menurunkan tekanan darah serta mencegah pembentukan pula pada pembuluh darah.

• Mengurangkan kesan menopaus
Menopaus pasti akan berlaku.Ramai wanita mengalami kesan keatasnya,baik dari segi mental mahupun fizikal.Kandungan isoflavin berperanan seperti estrogen dalam badan.Kerana itu susu dikatakan dapat mengurangkan alahan yang terjadi akibat penurunan kadar estrogen secara drastic ini.
Wallahua’alam….

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers-Yang ikhlas sahaja