Friday, March 09, 2012

Botol susu bernombor tujuh

Dah lama tak menulis.hari ni mahu menulis.Tapi takde idea.Maka mahu menulis mengenai hal kerja.

Isu terbaru adalah mengenai botol susu.Banyak gila botol susu di pasaran.Tapi camne anda nak memilih botol susu yang terbaik,dan kurang memberikan risiko kesihatan kepada anak-anak anda.

Okeh,mula-mula kita kenali dulu kod plastik.Kod ni anda semua boleh la tengok kat bawah botol-botol.Bukan setakat botol susu anak saja,malahan di bawah botol air mineral pun ada.


Makanya,no 1 pakai sekali je(ni biasa kat botol air minuman berbungkus).Pastu carik no 2,4 dan 5.Itupun,jangan ngengada tuang air panas dalam tu.SUhu tinggi boleh menyebabkan chemical migrate dalam air teh o panas korang tu.Ada faham??

Sekarang yang tengah kecoh-kecoh ialah no 7.Sebab apa?sebab ia mengandungi BPA(Bisphenol A).


Antara risiko yang boleh terjadi akibat bendalah ni:

-Chromosomal disruption
itu yang banyak saya gay,saya ok tu.hahaha

Mangsa BPA


-Carcinogenic
Cancer.Terutamanya cancer yang melibatkan organ seks,iaitu cancer prostate,ovary dan apa-apa lah lagi organ seks yang korang ada.Eh,gaya macam banyak je.Wakakakkaka.

-Masalah lemah tenaga batin
Mati pucuk la senang cakap.kalau pompuan lak susah nak lekat.

Jadi,kalau nak pilih botol susu anak ni.Sila lah jangan terpengaruh bulat-bulat pada logo BPA free pada botol susu tu.Kekadang nipu lebih.Tapi ni tips yang aku boleh bagi berdasarkan pengamatan:

1.Botol nombor 7 ni nampak macam botol kaca.Plastiknya jernih la.kalau yang biasa tu kan macam berkabut-kabut sikit.Tu la korang,nak yang cantik,jernih je.last-last anak jadik Ratu Pondan Thailand.Camne tu?

2.Kalau botol tu plastik jernih nampak macam ada BPA.Tapi kat bawah cover dengan plastik kaler-kaler>susah gila aku nak terangkan.Nak paste gambar kang rahsia kerajaan pulak.takpe aku google jap.


Kekadang kat bendalah kuning tu tulis BPA free kan.Jangan cepat terpedaya!korang bukak penutup belah atas tu.Ngendap ke dalam.Nanti nampak la dekat botol plastik tu ada nombor tujuh.jadi bendalah kuning tu functionnya adalah nak menutup plastik yang bernombor tujuh  yang berBPA itu.

Itu saja.Majulah botol susu untuk bayi-bayi.Terimalah slogan aku untuk hari ini:

Tanpa BPA,bayi selamat.

Sekian,terima kasih

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers-Yang ikhlas sahaja