Monday, October 07, 2013

Ayam beracun oiiii

Lama tak memblog.Banyak keje katanya.Hari ni agak aman damai tenteram,maka memblog la sekejap.

Seminggu dua ni kecoh pasal keracunan makanan,orang mati,sakit perut sana sini.Haritu kat Tanjung Dawai,lepas tu Tapah.Sebenarnya tempat aku ada jugak,tapi tak kronik so tak masuk paper,Alhamdulillah.sana sini orang dok salahkan ayam,ayam cucuk la(like what the hell ayam cucuk boleh buat Food Poisoning??),ayam busuk la.Kesian ayam,mereka tak bersalah.Maka,aku selaku presiden ibu ayam sedunia ingin menegakkan kebenaran,bahawa ayam BUKAN lah punca utama keracunan makanan,tetapi sikap manusia sendiri yang menyebabkan ayam menjadi medium bakteria penyebab keracunan makanan.Jangan salahkan ayam,jangan salahkan bakteria.Dah Allah cipta dia lagu gitu,muhasabah diri sendiri sikit.

ayam kita tanggungjawab kita

Berdasarkan pengalaman handle kejadian keracunan makanan,memang agak COMMON berlaku kes melibatkan ayam,selain nasi dan sambal.Ketiga-tiga bendalah ni memang selalu lah.Kira dalam 10 kes,4 sebab nasi(lemak/goreng/hujan panas/apa-apa je la),4 sebab ayam dan 2 sebab sambal.Selain faktor pencemaran silang(pekerja keluar jamban poo poo tak cuci tangan lepas tu pegang ayam),faktor utama penyebab keracunan adalah sifat semulajadi produk makanan tersebut yang merupakan perumah bakteria.

Mari kita kaji bahaya-bahaya yang terdapat dalam makanan,selain kegemukan jika makan terlampau banyak:

1.Fizikal:kaca,rambut,dawai
2.Kimia:pewarna berlebihan,pengawet tak diluluskan,sabun cuci tak bersih
3.Mikrobiologi-Kuman,virus,fungi dan toksinnya.Ini susah sebab ko tak nampak,melainkan kulat roti la

Dalam kebanyakan kes,keracunan makanan,puncanya adalah bilangan BAKTERIA yang tidak terkawal.Nak hapuskan seratus peratus memang mustahil,tetapi ia boleh dikurangkan ke tahap yang tidak membahayakan.Malas nak bebel banyak-banyak,meh I bagi petua ke arah penyediaan makanan selamat.

1.Jaga kebersihan

Nabi ada bersabda,"Kebersihan adalah sebahagian daripada iman".Tapi ni lah masalah sebahagian orang Islam.Kekadang aku masuk kilang aku pun konpius,ni kilang makanan ke kilang tikus.Masuk je semerbak harum bau tikus.Tak bagi sijil kelulusan karang,meroyan kata tak nak membantu sesama Islam,kilang babi boleh dapat,kilang Melayu tak boleh.Dah kilang babi bersih,atas dasar apa tak boleh keluarkan sijil,ye tak?

2.Asingkan makanan mentah daripada makanan yang dimasak

Ini adalah perkara asas bagi mengelakkan kuman kat makanan mentah tu merebak kat makanan dah masak.Habis purpose kau masak dia.Kalau boleh,gunakan papan pemotong yang berbeza bagi makanan mentah,dah masak,dan tak perlu masak(buah/salad).Kat dalam peti sejuk tu,kalau boleh makanan dah masak tu letak dalam tupperware,tak tau mana nak beli,depan opis aku ada kedai plasticware.Beli je situ.

3.Masak dengan cara yang betul

Kalau boleh,suhu kena 70 C,tapi rumah takde termometer kan.Tips dia pastikan makanan nampak berwap.Kaedah defrost kena betul.Macam ko nak masak ayam untuk dinner,pagi sebelum kerja tu boleh siap-siap letak kat peti bawah,so that,balik keja cair dah ayam tu.Lagi 1 tips,JANGAN freeze kan balik makanan yang dah didefrost,keluarkan sikit-sikit supaya tak membazir,ni tak,makan sorang ko keluarkan sekor ayam belanda ala-ala Krismas.Kesengalan apakah itu?

masa masak tu belek-belek,pastikan semua part dimasak,terutamanya kalau masak portion banyak.Kalau nak reheat pun,reheatkan semula makanan tu betul-betul.

4.Simpan makanan pada suhu yang betul
-Jangan letak makanan pada suhu bilik lebih 4 jam.Tips tambahan,jangan makan nasi kenduri lebih pukul 3 petang.Eh,cam terasa pulak dengan tips diri sendiri.Wakakaka
-Peti ais pun kena selalu tengok,jangan overload,jangan jadik igloo.
-Jangan simpan makanan terlalu lama walaupun dalam peti sejuk.NI tak,daging beli masa nak raya haji,ada lagi masa raya korban.Maksimum dalam 2 bulan tu dah lah.

5.Gunakan air dan bahan mentah yang selamat

Masa beli tengok betul-betul.Kalau produk proses,tengok tarikh luput.Kalau bahan mentah,tengok fresh ke tidak.Sayur elok ke tidak,daging tu aku sugest beli yang fresh,sebab kalau beli yang frozen,kita macam tak nampak sangat keadaan beliau yang sebenar,tapi kalau dah takde sangat,beli je sambil bertawakal kepada Allah.

6.Gunakan deria Lihat,Hidu dan Rasa

Kalau dah rupa pelik,bau masam,rasa haram,yang kau pergi makan buat apa?Memang mengundang la jawapnya.Cepat-cepat la berhenti makan,jangan nak tembolok sangat.Kalau makan kat kedai makan ke,kantin ke,then jumpa macam tu,boleh laporkan ke Pejabat Kesihatan orang lain yang berhampiran,JANGAN pejabat aku.hohoho.Ni dah tengok kedai kotor macam loji najis,gi ngadu kat jiran sebelah,kata kesihatan tak pernah cek.Aku cepuk kang,ngadu kat jiran buat apa,ngadu la kt KKM.

7.Pilih tempat makan yang sesuai dan bersih
NO need to say,masing-masing dah besar kan.

8.Kalau ada gejala keracunan makanan,cepat-cepat dapatkan rawatan.Kau rasa remeh,tapi sebenarnya impaknya besar.Aku pun pernah kena kes macam ni,kena admit kat wad seminggu,siap masuk air dalam badan lagi.

9.Mulakan makan dengan Bismillah,disudahi dengan ALhamdulillah.Begitulah sehari dalam hidup kita,mudah-mudahan diberkati Allah.

Kesimpulannya,keselamatan makanan adalah tanggungjawab KITA semua.







*Poster-poster  ni boleh la print lekat kat esbok.Nak hard copy,boleh mintak kat Pejabat Kesihatan orang lain.*matilah kalau boss baca.Larikkkkkk


2 comments:

saya said...

kenangan keracunan makanan ek??...huuu...cop...raya haji dengan raya korban kan sama?...

sayer said...

Haha.same je.aku nak tulis raya puasa ke raya korban.ado
-wana pakai enset malas nk log in-

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers-Yang ikhlas sahaja