Wednesday, March 02, 2016

Pengalaman Beli Rumah

fuh..setahun tak blogging.Banyak sebenarnya nak menulis sebab macam-macam terjadi dalam tempoh setahun.Sambung master (dan lulus..alhamdulillah), pergi Korea dan paling besar mestilah pasal beli rumah.Sampai password pun dah lupa.Dua kali log in baru dapat.Hahaha

Menjawab pertanyaan kawan-kawan mengenai macam mana cara beli rumah.Alhamdulillah, aku berjaya membeli apartment di Plaza Indah, Kajang dan secara rasminya dapat kunci pada 24/2/2016 haritu setelah berurusan selama 7 bulan (quite a long story sebenarnya ) yang akan aku elaborate nanti.Rumah tersebut adalah rumah sub-sale (Beli direct owner ).Berkeluasan 960 sq ft dengan 3 bilik tidur dan 2 bilik air.

Kronologi 

Januari-Mei 2015
Setelah tidak jadi berkahwin kerana pakwe lari (kah..kah..kah),maka terdapat la sedikit duit simpanan yang kengkononnya nak simpan untuk berkahwin pada tahun 2012.Aku meneruskan saving tabung kahwin seperti mana kebiasaannya.Setelah 3 tahun,masih belum berkahwin(okeh panjang sangat intro),maka duit yang terkumpul sudah cukup untuk membayar deposit rumah berkos sederhana.Seterusnya pencarian rumah idaman bermula.

Ciri Rumah Idaman(dalam kemampuan):
1.Apartment yang ada sekuriti sebab nak duduk bujang
2.Area bangi-Kajang-Putrajaya,sebab dekat tempat kerja,easy access ke kawasan tumpuan (UPM,UKM,UNITEN,kompleks pentadbiran kerajaan Putrajaya,highway,public transport dan shopping mall.
3.Harga bawah RM 300,000
4.Kawasan yang bersih
5.Dekat dengan tempat makan dan surau/masjid

Setelah meriki sana sini di sekitar Kajang-Bangi-Putrajaya,maka terjumpalah rumah sekarang.Dapat deal direct owner,dan dia quote harga sebanyak RM 260,000.Di mana deposit perlu dibayar sebanyak 10 % (RM 26,000).Start cari lawyer dan loan.Tuan rumah mencadangkan untuk pakai lawyer yang sama bagi tujuan SPA(Sale Purchase Agreement/Perjanjian jual Beli)

Jun 2015
Start submit loan ke bank-bank berkaitan.Aku tak pakai government loan dulu sebab i have better plan.Sayang oh pakai government loan untuk rumah yang harga nearly half dengan kelayakan (Kelayakan aku RM 400,000).So government loan aku peram dulu.Akhirnya aku pilih Maybank Islamic untuk pembelian rumah ini..Dalam masa yang sama,cari lawyer untuk loan.Sebenarnya boleh je sama dengan lawyer SPA tetapi gatal apa tah gi ambil lawyer yang bank suggest.Perkara yang dikira untuk membolehkan loan lulus termasuk DSR(debt-serve ratio) di mana hutang tak boleh lebih dari 70 % gaji.Antara perkara yang perlu bawak masa apply loan adalah:

1.Salinan IC
2.Copy SPA
3.Slip gaji 3 bulan
4.Slip EPF latest
5.Surat pengesahan jawatan

23 Julai 2015

Sign SPA bersama owner di  Pejabat Lawyer SPA.Bayar sekali deposit 10%.Lawyer quote harga dia iaitu sebanyak 5985.00.Antara pecahan asas bagi bayaran ni adalah:

i) Yuran Guaman
ii)Duti Setem (Pembeli kali pertama bawah RM 400,000 boleh request diskaun 50 %)
iii)Pelbagai-mileage,photostat,etc


Perjanjian SPA adalah untuk 90 hari dan kalau lewat kena bayar interest (Bergantung kepada siapa yang salah)

Dalam masa yang sama,Loan aku lulus dan aku terus jumpa lawyer untuk tujuan loan.Bagi lawyer loan,bayaran adalah sebanyak RM 5364.36 dan bayaran termasuk

i.Yuran Guaman-dikira berdasarkan jumlah pinjaman
iiDuti setem (Islamic loan boleh request diskaun 20%)
iii.Valuation fee
iv.Pelbagai

dan pecahan dikira macam ni 

Yuran Guaman
a)Yuran Guaman(lawyer SPA ikut harga rumah,lawyer loan ikut harga loan)

RM0 – RM150.000                  – 1.00% (tertakluk kepada fi minimum sebanyak RM300)
RM150,001 – RM850.000       – 0.70%
RM850,001 – RM2,000,000    – 0.60%
RM2,000,001 dan seterusnya – 0.50%

b)Duti Setem
Harga hartanah
RM100.000 yang pertama  – 1.0%
RM 400,000 yang seterusnya  2.0%
Selepas RM500,000 – 3.0%

c)Valuation Fee(Ikut harga rumah)

RM 100,000 pertama           0.25 %
RM 1,900,000 berikutnya     0.20 %
RM 5,000,000 berikutnya     0.17 %
RM 8,000,000 berikutnya     0.13 %
RM 35,000,000 berikutnya   0.10 %

***************************************************************************
Ya Ampun.....dah setahun baru nak sambung entry...berkarat dahhhhhh

Lepas tu selalu kena follow up follow up follow up.Macam kes aku ni apesal tah lawyer loan lembap sangat so benda jadi pending sampai la bulan 1.Nasib campur tolak cuti bagai,tak kena denda SNP tu...Kalau tak menangis kakak.

Nanti dah setel segala dokumen,lawyer SPA akan call untuk ambil kunci rumah di pejabat mereka.Dalam masa yang sama nanti,dapatlah surat kena bayar bulan-bulan berapa daripada Bank.

Selepas semua tu setel,maka boleh la pergi ke:

1)Majlis perbandaran yang terdekat bagi tujuan tukar nama bagi cukai tanah/cukai pintuYang ni korang kena bawak.

1. Salinan I/C
2. Salinan S&P (dua muka surat pertama & muka surat terakhir yang ada sign² tu)
3. Salinan cukai taksiran (yang lawyer bagi tu)

2)Pejabat TNB (untuk tujuan tukar nama kat bil)

Dokumen TNB
1. Borang permohonan (boleh ambil kat mana² pejabat TNB)
2. Salinan I/C
3. Salinan S&P 
4. Duit deposit(Apartment RM250)
5. Duit setem hasil (RM10)
6. Duit charge untuk proses (RM3)

3)Pejabat SYABAS-ikut jenis rumah.Aku tak kena sebab duduk apartment

4)Management Office-Tukar nama rumah dan dapatkan access card

Dokumen Management Office
1. Salinan I/C
2. Salinan S&P 

Seterusnya,boleh la start shopping perabot,pasang kitchen cabinet dan duduklah dengan aman di rumah kamu itu.

Berapa anggaran cash untuk beli rumah subsale?

Seriously kalau nak beli rumah subsale memang banyak duit modal diperlukan.
Untuk kes aku:

10% deposit dari harga rumah RM260,000---> RM 26,000
Bayaran Lawyer SNP=RM5985.20
Bayaran Lawyer Loan=RM5300.30
Valuer=RM920
Cukai MPKJ = RM 110
Bayaran TNB=RM 263

Total=RM 38,578.50


Sebenarnya beli rumah ni memang kena komitmen betul betul.Selain bayar bulan-bulan kena konsider juga cukai taksiran,maintenance fee(Apartment aku RM 130 sebulan),bil api air dan elektirk.

Diharap tips ini dapat membantu korang-korang yang nak beli rumah juga la ya...


5 comments:

muhdevori said...

follow

Jijie Othman said...

Mane nk smbung part 2 .. best plak jlan cite , bnyk knowledge , punchline

Desain Rumah Minimalis said...

Boleh tengok blog saya tentang desain rumah :)

Mirna Dodokambay said...

Makasih kak artikelnya, kalau mau lihat contoh desain rumah terbaru bisa cek juga di sini kak desain rumah minimalis, makasih :)

Arek SEO said...

Semoga kita semua dimudahkan untuk dapat membeli rumah minimalis :) Amin...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers-Yang ikhlas sahaja