Thursday, March 16, 2017

Belajar semasa dah bekerja

Belajar sambil bekerja

Dasar kan setahun tak update blog,terus satu hari update dua entries.kan aku dah kata azam 2017 adalah untuk aktif blogging kembali

Alhamdulillah,aku dah berjaya mencapai salah satu aim aku iaitu mendapat master sebelum berusia 30 tahun,dan kalau korang readers lama aku,korang tahu la aku pernah melanjutkan master pada tahun 2010 selama satu sem,kemudian quit demi memburu impian menjadi penjawat awam cemerlang gemilang terbilang.Time tu konflik juga sebab ramai macam tak bersetuju dengan pilihan aku quit master,tapi alhamdulillah berkat istikharah Allah tunjukkan jalan terbaik,walaupun istikharah juga mengakhiri hubungan cinta aku selama 8 tahun....tettttt ini cerita lain.ahahahahaha

So konklusinya aku berjaya menamatkan pengajian dalam bidang Master of Food Safety and Quality Assurance dan dah konvo pada Oktober 2016.

Oleh sebab ramai tanya aku,susah ke master sambil kerja.macam mana bahagi masa.kenapa nak sambung,kerja gomen bukan tengok master pun nak naik pangkat cepat.so entry ini akan aku rumuskan segalanya.

1.Tujuan utama sambung master adalah amanah arwah abah aku,yang nak anak dia sama ada sama atau better dari beliau.arwah abah aku ada MBA dari UKM.Selain itu,aku nak cabar diri aku untuk keluar dari zon selesa.

2.Pilihan utama adalah UPM,sebab UPM je ada part time.kenapa pilih mode part time,sebab bos susah nak bagi cuti.aku baru kerja 3 tahun kot.kenapa ambik coursework bukan research,sebab aku tak bercadang nak jadi academician,aku nak jadi knowledgeable food tech je,di mana varieries disiplin ilmu tu boleh digunakan dalam bidang kerja,compared to research yang lebih fokus.aku bukan keja research officer pun.

3.Sturktur kelas adalah 43 jam kredit termasuk 6 kredit mini projek.kat UPM mini project pun kena buat labwork,which Is very susah sebab siang kau kerja.nasib gomen boleh bagi cuti belajar max 30 hari.tu pun aku mengelat sebab aku beli Plate yang dah siap agar,dengan peptone water dah siap bancuh.mudah bukan?

4.kelas adalah dari 6.30 pm-9.30 malam.biasa berenti maghrib dalam 20 minit-30 minit.Sabtu pulak ada lab.bayangkan balik kerja,mandi kejap lepas tu kena masuk kelas.tempat port mandi biasa adalah masjid upm sebab toilet dia ada shower selesa.maka berangkutlah segala toiletris dan baju.

Kopi Pak belalang pemangkin jangan ngantok


5.tips bahagikan masa,senang je.masa kerja,kau fokus kerja,jangan buat assignment.masa belajar ko belajar,jangan buat kerja.time ni kena korban sikit,lunch hour adalah untuk buat assignment.sambil tu masa lain untuk buat assignment adalah selepas balik kelas.estimate sampai rumah dalam pukul 10,Mandi solat isyak semua,Dalam pukul 11 pm-2 am la aku buat assignment/study,lepas tu tido,bangun gi kerja Dalam pukul 6.30.satu lagi aku buat,tido dulu,bangun Dalam pukul 4  gitu la.

6.kemudian,aku juga ada kumpulan study group.mereka la support system terbest sekali.baca ikut bab lepas tu terangkan,tolong kat lab dan motivasikan sesama sendiri time Tengah down down down.

Awek awek cuns with lecturer


7.Style aku study adalah sama dari degree sampai ke master.Alhamdulillah,result aku adalah ok,even better dari result degree.aku akan sangat fokus semasa study week,di mana aku akan duduk di library dari jam 9.00 am-4.00 pm(study week aku ambik cuti),dan aku akan buat peta minda,seterusnya aku akan bincang dengan kawan-kawan supaya lebih faham.

8.Cabaran study waktu kerja adalah semestinya tuntutan kerja,sebab boss aku bagi aku sambung belajar dengan syarat tidak mengabaikan tugas hakiki.paling sadis adalah semasa hari exam ada kejadian food poisoning di penjara,jadi walaupun aku cuti,aku tetap kena datang siasat.nasib la masa tu paper Microbiology jadi boleh la study sambil siasat keracunan makanan.
Undergrad sangat wajah...mati la perasannnn


9.walaupun sibuk kerja dan study,tapi jangan sampai mengabaikan diri dan ibadah.masa study aku curi masa juga pergi gym untuk kekal cergas.bab makan je terbabas sebab kadang tak sempat makan proper petang,jadi malam balik kelas lapar jadi aku akan makan berat.sebab tu makin membulat dan susah nak turun.

10.doa ibu bapa juga amat penting.aku jarang dapat balik kampung sebab Sabtu ada kelas,dan juga nak buat lab.tapi selalu aku call mak aku,minta maaf sebab tak balik.

11.Orang kata belajar tua tua susah nak masuk dah.aku rasa macam sama je sebenarnya.ikut orang juga,dari segi pick up sama je macam masa umur 20 tahun,cuma part lab tu sedikit kejung,nasib tak pecah agar aku masa buat streak plate.cehh padahal masa degree lagi dah jadi streak plate disaster sebab rajin hancurkan agar.hahahahaha

Konvo akhirnya

Alhamdulillah lulus akhirnya.cuma lepas master ni macam bosan pulak tak buat apa malam malam dan weekend.Dulu boleh ah buat buat study ke buat buat assignment ke,sekarang terkebil kebil dah.Tapi tu la,sanggup ke tidak nak buat PhD pulak?????


1 comment:

the channahc said...

hihii gambar dr mai pun ada. dia penasihat akademik saya :)
saya student 3rd year food tech. best baca blog akak, dapat tau serba sikit pasal kerja bidang food ni

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers-Yang ikhlas sahaja