Thursday, January 21, 2010

Commands of Language.

"Ana rasa nak main bola hari ni.Enta nak ikut??"

"I rasa nak main bola hari ni.You nak ikut?"

"Gua rasa nak main bola hari ni.Lu nak ikut?"

"saya rasa nak main bola hari ni.awak nak ikut?"

Ayat yang sama,maksud yang sama,Hanya kata ganti diri yang berbeza,

Juga impression yang berbeza pada penutur

ayat 1:Penutur adalah Alim dan warak,main bla pakai seluar panjang,dan berhenti sebelum maghrib

ayat 2:Penutur adalah mamat playboy kaki perempuan

ayat 3:Penutur adalah Samseng Jalanan Head banging punya.Mungkin membuatkan perlawanan berakhir dengan pertengkaran.

Ayat 3:Penutur adalah mamat skema nerd.

Kadang-kadang,aku pelik dengan stereotype orang.teringat seorang schoolmate masa secndary school dulu.beliau nampak Alim Kerana Menggunakan bahasa arab rojak itu,serta menundukkan pandangan.pendek kata layak mendapat anugerah paling warak la.

Dan..apabila aku bertemu beliau kembali akhir tahun lepas,beliau menggunakan I/you pulak.takpe,masa mengubah seseorang.

Ingin aku tanya readers di sini,adakah penggunaan kalimah BERBAUR Arab itu amat penting dalam dakwah.wahhhh cakap macam la aku ni macam DAEI yang ISTIQAMAH kan..Aku banyak tengok kat FB budak2 alim suka sangat letak ayat2 bahasa arab bagai.nampak warakkah??

Ada time kat u dulu,masa Halaqah.Ada la srang budak yang aku macam jengkel jugak.beliau adalah seorang yang lebih alim berbanding aku(alim here means menjaga aurat dan tidak berbahasa kurang sopan).Mentang-mentang la dia present pastu kena time tu aku tengah sedap bergosip,dia gi tanya aku soalan Iman dan ihsan dalam bahasa Arab..

Sorry man(eh girlll....),sila jangan pandang rendah pada seseorang walaupun dia tak sewarak kau.

eh apa aku merepek da malam ni???

3 comments:

voltox said...

biasanya org bahasakn diri ni ikut kebiasaan la kan

terpulang la org menilainya..

klasmet awk ada nama raihana..dia bahasakn diri pun ana..haha

tentang letak ayat2 arab kt fb tu..bg sy lain orang lain caranya..

aku mzke said...

xpe la wana.. gune bhse yg mcm mane pun.

memang bhs tu mencerminkn pwatakn org tu.

bile gune ana n ente, biasenye bdk agama n yg warak. Cume x sume nye bgtu.

sy amik contoh, soal pemakaian la. org yg menutup aurat ni biasenya ade kesedaran agama tp x sume jg.

tp dlm bab ni kite xleh la kate,"jgn ingat aku x tutup aurat aku jht.. aku x ngumpat, aku x sakitkn ati org.."

sbb tutup aurat tu wajib.

dlm bab bhs, sy cdgkn kite angp la yg gune ana n ente tu org yg warak dr kite. yg die pny perangai buruk tu, lantak die la..

tp bile kita angp mcm tu, kite da letakkn 1 garis pnduan tuk kite.. n dlm mase same, kite mgajar diri kite jd lbh humble.

voltox said...

ye betul..sy sokong mzke..ada pengajaran di situ..semoga kita sentiasa bersangka baik selalu hendaknya

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers-Yang ikhlas sahaja