Wednesday, January 27, 2010

Jangan kerek pakai handbag Guess,kadang-kadang orang pakai handbag Xiao Hao lagi kaya

Ai tau ai glemer,that's y la ramai tanya ble ai nak hapdet..Kan ida kan....wakakaka

(aku memang perasan,harap maafkan)

AKu baru balik keja ni,melawat industri IKS di sekitar Batu Pahat.Ya,LI aku tidak sehebat anda,anda dan anda yang menggunakan HPLC,GCMS,watsoevabinatanghapakejadahakupuntaktau,juga tidak menganalisis vitamin A,B,c,X,Y,Z.Ya,aku hanya menganalisis ABC(air batu campur) di gerai-gerai makanan di Batu Pahat.wakakaka.Hebat bukan???

Melawat dan menganalisis IKS di sekitar Batu Pahat banyak memberi kesedaran kepada aku.yoyoan je dulu asyik duk bising-bising,if nak beli makanan ada GMP tu macam hebat sangattttt la kannnnn.Pastu bising,industri IKS takde logo Halal,kebersihan la kan..

Ya,senang betul bercakap.Unless u are in the shoes,u'll never understand.Mereka memang nak implement HACCP,GMP bagai.Tapi kalau dah processing area kat belakang dapur,what do u expect???

Seriously,aku kagum amat amat sangat dengan pengusaha IKS tu.Mereka start from zero,and they struggle their best.Kadang-kadang,aku malu dengan diorang.Padahal aku juz distributor,cuma jual produk,pun tak berapa nak rajin.aishhhhh....Ada sorang pengusaha dodol yang aku kenal,langsung tak pernah buat pinjaman.Mulakan bisnes dengan modal sendiri..kagum-kagum..

Cuma pada pendapat aku,sepatutnya seseorang pengusaha,especially in food industry.Please,if u want ur product to be export worldwide,sila consider HACCP and GMP awal-awal.Gain knowledge in the field u want,tak kira lah ko lulusan UPSR ke,PMR ke,waima darjah 3 sekali pun..

One word,

I would be proud if I could start my own business,and hire more people..

******************************************************************************

Siri 2...

Aku ada la gatal-gatal tangan hantar resume sana-sini.Ada la sangkut sikit-sikit.Ni aku nak tanya pada sapa-sapa yang pakar,camne ek nak pegi inteview tapi takde full transkrip untuk the whole course taken in university??

Tolong-tolong,
Minggu depan aku nak interview kat Kepong,ni tengah blur hape nak buat.Kang dia tanya pasal canning,dry freezing bagai,takkan aku nak menari moon-walk depan dorang???

Eh,dorang tanya pasal processing ke??

******************************************************************************
Siri 3

Aku ada rapat dengan sorang auntie,beliau supervise aku utk minggu ni.Bahagian Industri Asas Tani..

Borak punya borak...
Kawan mak aku rupanya.What a small world!!!!!

Maka,terjalinlah kembali silaturrahim mak aku dan kawan beliau setelah lebih 30 tahun tak jumpa..

****************************************************************************

sekarang ni anak JOhor semua berkabung.Tiba-tiba aku lihat aku sungguh ayu bertudung putih umpama bidadari dari kayangan..

(sila malu kepada diri sendiri wahai syazwana)
************************************************************************
aduh,banyak lagi aku nak bebel.Tapi biasalah,I kan bz,takde I,maka jabatan pertanian tu tak boleh jalan,pokok-pokok tak tumbuh,tempe tak jadik,kerepek lemau,dan sebagainya(eh,ni lebih kurang status FB someone kat FB,sape ek??)..

Sebelum mengundur diri,aku nak pesan:

"lose weight now,ask me how???"

Sekian,terima kasih

2 comments:

himawari_shida said...

bukan nak kata apa...tp mmg kebanyakan IKS suka ambk endah tak endah sal HACCP & GMP...even ms MIHAS (ke pebende tah expo psl mknn halal tu ak da lp...yg kn g utk promote hafos bagai..) tu,byk je IKS yg join tp drg sndiri pn x implement HACCP dlm penghasilan produk drg..bla tnya, senyap...ada yg staff da pegi kursus tp x apply lg...pelik2...ade yg sedap je ckp 'ala...at least kt tau la bhn2 kt ni sume halal..ckp la tu..'
hmmm...kesian kat mck2 ni sbnrnye....
jgn ingat HACCP hnya utk - asal ko x msk babi lam ingredients ko,sudah- no...HACCP is beyond that...tak begitu cik syazwana yg ayu??huhu....
(ko ni x abis2 nk kutuk org lam blog ko...haha)

Anonymous said...

Solar eneragy is the future for the planet.
[url=http://www.solarcourses.org/]solar generators[/url]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers-Yang ikhlas sahaja