Thursday, May 28, 2009

Sarcastic


Kemeriahan Royal London circus mengimbau kenangan yang tak pernah wujud sebab aku tak pernah tengok sarkis secara live.kat tv selalu..eh apalah ada kenangan sedangkan tak pernah tengok

Entry ini bukan bertujuan untuk menceritakan keseronokan menonton sarkis,juga mendetailakn secara langsung gelagat badut membuat lawak kelakar,juga gaids-gadis seksi membuat aksi akrobatik yang boleh membuatkan rahang anda berasa ngilu.tiba-tiba teringat mengenai sarkis apabila ingin menulis entri berkaitan sarkastic kerana bunyinya yang hampir-hampir (homonyms) tetapi maksud yang jauh berbeza

Sarkis:meriangkan hati
Sarkastic:menyakitkan hati

ok,berbalik kepada persoalan asal.yang manakah lebih menyakitkan hati,bahasa sarkastik yang diucap dengan nada yang biasa je(indirect) atau kutukan secara terus terang tepat kepada subjek

contoh:
ayat kutuk biasa:ko pakai baju ni tak cantik la
sarkastik:baju ni memang cantik tapi kalau orang lain pakai selain kau lagi cantik

eh..jadik ke ayat sarkastik aku tu???hahaha..serius tak reti buat ayat sarkastik sebenarnya.hal ini kerana aku dianugerahkan dengan mulut yang mampu mensound secara direct.atau menyimpan di dalam hati-kemudian ngumpat di lain hari..

Tapi aku bangga kerana semalam aku berjaya menuturkan ayat sarkastik.Guys..check the scene:

Lokasi:sebuah lab yang tak ramai orang
Waktu:pagi yang dah nak jejak tengah hari
watak:
1.seorang gadis yang bermuka toya kerana bangun lambat pagi tadi so siap ala kadar.tapi jangan bimbang kerana dia tidak pernah lupa untuk mandi pagi
2.seorang lab assistant yang agak kerek.asal pukul 1 tengah hari halau keluar lab dengan alasan waktu rehat.petang pukul 5 pun halau jugak.tak pukul 5 lagi pun dah bising padahal orang dah nak siap pun.(selepas ini dirujuk sebagai si skema)
3.pelakon pembantu merangkap pak pacak:seorang lagi lab assistant yang agak OK berbanding yang lagi satu

Latar cerita:gadis berwajah blur ingin membasuh beaker yang digunakan untuk autotitrator semalam.lme gle benda tu nak operate so benda tu biar stay overnite.esok baru amek result

tiba-tiba

Si skema:haa...nak buat apa tu
gadis:nak basuh bikar la
Si skema:apasal tak basuh semalam petang lepas guna
Gadis:kalau saya basuh semalam,nanti lama,lebih 5 petang.kan tak boleh guna lab lepas lima petang,nanti kena halau
si skema:tunduk sambil menyambung kerjanya

hahaha...tamparan untuk si skema itu..walaupun tak berapa sarkastik tapi sekurang-kurangnya kita MENCUBA

4 comments:

sepi said...

salam..
aii..
macam kenal je si skema tu..
dia pendek2,chubby kan?
n then si skema ni budget hensem..
betul x?
klau btl la, ade krisis jgk ngan dia tu..nyampah!

Sayer Best said...

ye..betul tu..hehehe
krisis dengan dia??rdia tu memang suka berkrisis pon

an2blur said...

oit. apasal aku x kenal pun.

haha.

sapa weh?

Sayer Best said...

seorang lab assistant kerek.staf fst.suka bajet ensem..hahaha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers-Yang ikhlas sahaja