Wednesday, January 12, 2011

Benda-benda Annoying di kedai makan

Assalamualaikum.Lama sudah tidak bertemu..Masih ingat saya lagi?be
Seperti biasa hobi saya adalah post mengenai perkara-perkara annoying.Annoying and me could be synonym,as lyrics and melody.Am I an annoying person?Hahaha..Takpe lain kali aku buat tajuk benda-benda annoying pada saya..Wahahaha.

Benda ni selalu terjadi di kedai-kedai makan.Tauke warung,restoran,kopitiam dan sebagainya,sila amek perhatian.Ko nak kurang satu pelanggan ke?Wahaha..macam la aku penyumbang utama pendapatan restoran diorang kan.

1.Tidak Menjaga Kebersihan

Ini perkara nombor satu.kebersihan adalah sebahagian daripada iman.Walaupun masakan ko setara kehebatan Chef Wan ke,kalau bawah tu tikus dan lipas boleh buat trak joging,takde guna derr..Silap-silap restoran kau tu boleh diarahkan tutup kalau kekotoran melampau -lampau

2.First time customer datang tak hulur menu

Hello!aku rasa murah je kos nak print menu.takpun tampal la senarai menu kat dinding.Bukan semua regular customer kau kot.Benda paling dibenci kalau berlaku seperti dialog di bawah:

Tukang amek order:Ya cik,nak makan apa
Customer:Apa yang ada ya
Tukang amek order:Semua ada.nasi goreng.Spageti carbonara.lasagne.Mee hoon goreng.menu-menu biasalah
Customer:Mi bandung ada
Tukang amek order:Takde la kak
Customer:nasi goreng cendawan
Tukang amek order:Takde jugak la

dah tu apa yang engkau ada kalau semua aku tanya ko jawab takde?

3.Tunjuk rajin sapu sampah dekat-dekat orang makan,pastu claim,kita orang meniaga ni kena jaga kebersihan

Ini serius annoying.aku pernah kena.aku tengah syok makan gtu,dia gi hentam sapu sampah dekat-dekat aku,pastu cakap seperti dialog di atas.Padahal ada je meja kosong kat tepi tu.sapu la sana dulu

4.Waiter bajet kuat ingatan amek menu tak payah salin pastu hantar salah order,takpun tanya2 lagi banyak kali

Ni pun satu.apa salah amek kertas,catit.Di samping memudahkan kerja nak hantar order,ia juga memudahkan kerja masa nak bayar nanti.tak perlu la customer nak ingat satu satundia makan apa.Kalau makan sorang takpe,ni kalau datang satu family anak lapan.Penat okeh nak ingat.
Buku tiga lima tu murah je kot aku rasa.Eh tak tau la lepas Ana Raffali menang juara lagu buku tiga lima nak harga balik,sebab beliau dah interframe buku tiga lima dalam lagu beliau:

Mari Patahkan Papan markah lama
           mari padamkan buku tiga lima


pada yang tak tau,ini buku tiga lima.Masa aku skolah rendah glemer sebab ada program
learn a word a day.kena salin perkataan kat papan kenyataan skolah dalam buku nji.takut cikgu soal


5.Customer tak ramai,tapi order lambat sebab tukang masak layan sinetron

Ni biasa jadik.Kalau lambat sebab ramai customer aku tak kisah.Tapi kalau macam kat atas ni,takde masa aku nak datang kedai kau lagi.

Aku harap tokey-tokey kedai makan boleh amek iktibar untuk perkara-perkara ni.Customer always right okehhhh...



2 comments:

Mohamad Izwan said...

paling annonying gak bila dah sejam tunggu.. "alamak,lupa la bang"..kompom cancel !!.. hahaha..

Sayer Best said...

Kan...penat je tunggu tapi xde

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers-Yang ikhlas sahaja