Monday, July 05, 2010

Ini blog perempuan:BB Cream

Kebelakangan ni,aku rajin bebenor merayap blog-blog mekap dan kecantikan.Rasa teruja pulak nak mereview barang-barang produk mekap dan kecantikan.Wah wah wah berbaur kewanitaan di situ.Err..yang lelaki kalau tak nak baca pun takpe,tapi kalau saja-saja nak tau contoh barang hantaran ke.Boleh la rujuk-rujuk buat pedoman.


Topik yang ingin saya utarakan,eh jap,kenapa mesti utara,bukan selatan,ini asobiah namanya.ahh tak kira,topik yang saya ingin selatankan adalah:

BB Cream

Apa itu BB Cream:
adakah B.B
-Boleh blah cream?
-Budak Busuk cream?
-budak bulat cream?
-B**t** Besar cream?

Salah,semua salah.BB Cream bermaksud Blemish Balm Cream.

Aku malas nak bebel banyak-banyak.Ni copy paste aja:

BB Cream sangat popular di Asia dan banyak di pakai artis Korea.
Di sebut ‘krim ajaib’ kerana kemampuannya untuk memperbaiki kulit dan membuat make up menjadi lebih mudah. Perbedaan antara BB Cream dan produk kosmetik lainnya, BB Cream adalah kosmetik sekaligus perawatan kulit. Produk foundation lain umumnya tidak merawat kulit, BB Cream melakukan keajaiban dengan memperbaiki kulit.

Keajaiban pertama adalah sebagai essensial krim, menutrisi kulit, mengencangkan dan menghaluskan kulit sehingga tampak selembut sutra.
Kedua sebagai tabir surya, dengan SPF-15 yang melindungi kulit dari sinar UV yang dapat menyebabkan bintik hitam di wajah.
Ketiga sebagai alas bedak, membantu memperbaiki masalah kulit dan melindungi wajah dari bahan bahan kimia berbahaya produk make up lain.
Dan keajaiban terakhir adalah sebagai foundation yang membuat make up tampak sempurna dan wajah tidak berminyak sepanjang hari.

Sesuai untuk semua jenis kulit, tidak menyumbat pori pori dan aman di gunakan setiap hari.

Jadi BB cream bukan hanya alas make up tapi skin care + make up.
Semakin rajin menggunakan BB cream kulit akan semakin sehat dan cantik.









Err..yang fakta last tu kena consider jenis kulit,cara penjagaan muka yang lain,dan cara membersihkan muka.Actually,benda ni must be treated as make-up,so tiap kali sebelum tidur wajib cuci bersih-bersih atau pun wajah korang dihiasi butir-butir merah berkilau-kilau.


Brand BB cream:
BB cream ni banyak jenis.Tapi kalau yang otai-otai mostly from korea:Hanskin,Skin79,Dr Jart,Skin Food,The Face HSop.Ada juga dari Taiwan.Ada juga dari Cosway(Buatan Korea jugak actually,cuma bukan over the counter brand macam yang atas tadi),Silky girl(Ini kurenggg sikit).SimplySiti simply 5 tu pun aku baca description dia,function pun ala-ala BB cream,tapi kurang coverage sikit.

Beza BB Cream dengan Normal Foundation:

Sebelum ni aku pernah pakai Maybelline liquid Foundation.So,aku compare dgn produk tu je la:

BB Cream:
-kurang coverage:kurang sesuai digunakan untuk majlis kahwin,dinner.Mostly for daily use
-Lebih ringan:tak rasa pun pakai BB cream tu kat muka
-kurang pilihan warna:mostly ada 2 shades je,Mereka yang berkulit hitam manis,better go for foundation.Dah kata produk korea kan,so harus la kaler ikut kaler korea sana.Solution:SimplySiti ok kot
-Ada tambahan moisturizer,sunblock,whitening(certain brands) dan healing agents
-Mudah blend,so potensi untuk capuk adalah kurang
-kurang cakey.biasa pakai foundation(lebih-lebih lagi drugstore brand,macam maybelline,silky girl) kalau certai tempat macam wrinkle ke,fine lines ke,dia macam ikut line tu kan.Tapi BB cream ni elok je,macam muka licin menyerlah gitu.

Macam Mana Nak Pilih BB Cream yang sesuai dengan kita:


PErgi blog akak ni.senang.Tapi most product yang dia promote susah nak carik.Yang common macam Etude,SkinFood dan The Face Shop.

My Favourite(saya memiliki kulit jenis combination,oily kat T-zone,dry dekat tempat lainxde major skin problems,breakout time nak dtg bulan,tak terlalu sensitif,cuma ada sikit merah-merah klu makan seafood,normal pores )
Setakat ni
-Cosway(Better coverage,Better SPF,Better oil control,murah ok lagi-lagi kalau join ahli)


-SkinFood Aloe(Better Smell,Better moisturizing,better glowing effect)



 Cara nak apply BB Cream di pagi hari:

Cuci Muka---->Tone---->Moisturizer(Boleh skip bagi yang kulit oily/apply selain T-zone bagi kulit combination like me)---->BB Cream---->Loose powder(For Better Glowing)---->;Blusher(optional:nak tambah berseri la.Tapi selalu aku malas je)---->;Bronzer&Highlighter(ini aku tak pernah buat,tapi siapa-siapa nak contourkan muka tu,boleh je)


Ok,Sekian saja entri kewanitaan dari saya.Aww..terasa feminin pulak.

5 comments:

himawari_shida said...

aku pki BB cream skali...mmg best..leh la ttp segala jerawat2 yg ada (wlupn aku xde jerawat okk...sj nk kasik org len konfiden..hakhak!)..muka rs brsinar2 dan mulus gitu....
tp xbestnya sbb muka aku cam rs gatal n melekit...pas cuci, rs cm tegang sgt n agk pedih...but no further infection...
myb dia ikt kesesuaian kulit ngn produk gak kan...

Anonymous said...

bla

Anonymous said...

[color=#e95b93]Great post! thank you for sharing this information. sayerbest.blogspot.com really got under my
[/color] [url=http://nuscin-online.info]skin,[/url] [color=#e95b93]bookmarked... Keep up the great site...[/color]

Anonymous said...

klu direct pakai bb cream pas pakai toner bleh x that mean xyah pakai moisterzer?...rasa mcm melekit lak muka bila mcm2 nk letak kt muka...=)

Sayer Best said...

anon:
Boleh je..if muka kita jenis oily,takpun BB cream tu memang dah ada moisturizing effects

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers-Yang ikhlas sahaja