Saturday, August 01, 2009

Keburukan-keburukan berkapel

BErkapel adalah salah satu aktiviti umum remaja zaman sekarang.Kebanyakan remaja merasakan bahawa itu adalah trend yang membuat mereka nampak cun dan hot.Ceh ayat tak macam karangan UPSR la pulak.

tapi siyes,orang sekeliling aku ni ramai sungguh yang berkapel.Best sangat ke ha kapel tu?waa..nerd gila kan soalan aku,macam la tak pernah buat.
Sebagai orang yang pernah kapel,dan kini sudah single kembali lalu bergelar janda hot,maka aku akan membuat senarai keburukan berkapel.Ok,tapi jangan assume aku akan consider benda ni dari sudut tarbiah rohaniah kerana rasanya itu korang boleh cari lagi di blog-blog ilmiah yang suka menulis mengenai cinta islamik..

1.Berkapel boleh menambah berat badan

haaa...Ini adalah salah satu keburukan utama sepanjang pemerhatian aku.Kenapa aku cakap camtu??berkapel akan menyebabkan dating.Bila dating mesti makan.tapi,adakah kapel itu akan dating dan order menu secara sihat??susah bukan??tempat popular dating adalah di restoran makanan segera seperti KFC atau pizza,atau di tempat yang nampak class sikit seperti secret recipe.

Tahukah anda bahawa jumlah kalori yang terdapat pada KFC chicken breat hot and spicy adalah 500 kcal??juga,1 slice cheese cake Secret Recipe seberat 35 g mengandungi 367 kalori dan 19g lemak??

Oh,itu tidak termasuk aktiviti mengunyah pop corn di panggung wayang sambil menghirup air pepsi.

2.Berkapel boleh menyebabkan anda pokai

DAri sudut ekonomi,berkapel adalah salah satu punca kegawatan ekonomi di kalangan mahasiswa.Mana tak,top up henset je dah berapa sebulan,nak dating keluar duit lagi...duit tambang,duit makan.last-last akhir sem mintak duit kat mak.macam la kan JPA bagi 2000 untuk 1 sem...

3.Mengganggu ketenteraman hidup

time kita tengah busy buat kerja tu lah balak nak call,mesej.tak layan,merajuk.Tak ke susah hati namanya.nak pujuk tu makan masa jugak.Time gaduh,semesta alam rasa nak bergegar,buat apa pun tak kena.
Time tak mesej,eh dia ni dah tak suka aku ke?
call tak angkat,emm,mesti tengah date dengan awek lain.

tak ke mengganggu ketenteraman hidup dan kebahagiaan diri sendiri namanya.Nak tidur pun tak lena,makan tak rasa,mandi pun rasa mcam tak best je.betul orang kata,cinta boleh buat manusia gila.

4.Membuang masa

Lebih kurang point di atas.Contoh:
dating paling koman boleh memakan masa selama 5 jam.
Tahukah anda,dalam tempoh 5 jam apa yang mampu anda buat:
-basuh baju
-buat assignment
-main game di facebook

pastu tak campur lagi gayut di telefon berjam-jam.makan masa,panas telinga.tidur lambat dan esok bangun lambat,dan seterusnya mengantuk di kelas

hahaha..beria seh kutuk orang kapel.....jeleskah?????Busuk hati gila entry ni,berbaur jeles melampau...tapi ok what???

waaaa...weekend semua orang gi dating.tinggallah gadis pingitan yang ayu ni kesepian di bilik.tapi takpe,

Being single gives me more chances to quality me-time to enjoy my leisure time.jangan bimbang,slow-slow dulu

7 comments:

faz said...

aku setuju~~

huhuhu..

art said...

haha..memang buang masa..penin pk.. aku tak nak gak wat mende tue..dah lepas sudah..

skelertor said...

mgkn ade betul kate saudari tu.. tp kalo niat dari awal da salah so smpi the end pun salah jadi nye kan.. kalo berkapel utk status tak gune.. tp kalo berkapel utk future husband n wife tu lain makne nye.. setiap masalah yg u listed kan tu ade penyelesainnye.. trust me.. commitment that is important.

Anonymous said...

kapel??karut!!,,,ahaha..jumpe.berkenan.tnye.tros ajak tunang.kawen.

Anonymous said...

1more ting,,, kapel nih sbenanye haram wlpun dyorang ckap kapel dlm islam...tuk lbey lnjut,,bc SOLUSI,,tp x ingat la edisi ble..

mrmr said...

ada baiknya n ada jge buruknya...2 dari kite sndri handle fee.ing kite

Anonymous said...

actually sya pun pena la jg t'tipu dgn helah kapel ni.mmg x tenang klau sehari x msj dgn balak.mcm2 bnda yg bkn2 sya pk such as da ad gawe bru,x syg da kot kat sya n bnyk ag..dan skrg bru sya insafi mngejar cnta allah itu lbh penting dan x akn ad pnhujungnya..drpd mngejar cnta mnusia yg palsu semata2..nauzubillah..tekad ati ni akn ku serah kn kpd suami ku shj..insyallah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers-Yang ikhlas sahaja