Monday, November 15, 2010

Stomachache

Hari lupa diri adalah semalam dan kelmarin.Hari ni hari balasan lupa diri

(sila baca entri ni jika anda adalah orang yang tahan bau..wahaha)

Aku sedang mengalami sakit perut yang separa dasyat.sakit itu disyaki dari usus aku,tang terasa agak keras sedikit ini.bagaimanapun,aku baru masuk tandas 2 kali sahaja hari ini.

Aku sering mengalami sakit perut.Perut aku ni perut high class gred A,bukan calang-calang makanan boleh masuk.Pantang salah makan kompem sakit perut.Bagaimanapun,aku dah mengenalpasti beberapa punca yang boleh memberi symptom sakit perut yang pelbagai:

1.Tak makan

kadang-kadang aku suka-suka je torture diri sendiri,dengan tak makan.Situasi ini sering terjadi kalau aku tengah takde mood,sebab bengang sangat ke,ataupun bz sangat dengan kerja,ataupun pola kehidupan terganggu,macam naik flight pergi oversea.nanti aku memang tak berapa nak makan.

sakit perut yang dialami:sakit perut berbentuk angin,yang boleh membawa ke arah sakit kepala,juga asyik sendawa dan perut berbunyi.

Penyelesaian:jangan makan waktu ini,nescaya akan muntah-muntah.Biasa aku akan minum teamix herbalife,dan sapu minyak panas dekat perut.Baring-baring sekejap.Setel

2.Makan daging banyak sangat

Ni sakit aku setiap kali raya haji.Mungkin kerana sifat daging tu sendiri yang susah nak dicernakan,ditambah pula dengan liatnya.Memang sakit usus aku nak bekerja.Tapi aku suka sangat makan daging.lagi-lagi kalau goreng dengan tepung KFC,sedap ohhh..

sakit perut yang dialami:Terasa keras di usus.Kentut yang berbaur daging.sembelit.(aku rasa ada sedikit sakit perut yang dialami sekarang.sebab kelmarin aku makan sup campur yang banyak daging)

Penyelesaian:Urut pakai minyak panas je.pastu makan limau bagi dia cerna

3.Makan bercampur-campur

Haa..ni pun aku rasa punca sakit perut yang aku alami jugak.Ko bayang,mula-mula makan Sushi,pastu makan Sup kat Ani Sup utara yang pedas gila nak mam***,pastu ko makan mashed potato,lagi makn kuey teow,pastu nasi goreng tomyam,pastu kek Secret Recipe,dalam masa 2 hari ini menu aku okehhh!!!

Sakit perut yang dialami:cam yang dekat atas,tapi yang ni macam lagi sadis sikit.Aku rasa cam sakit perut jenis ni jugak

Penyelesaian:sapu minyak panas.Tapi sekarang aku tengah takde minyak panas pulak>ish.ish.Minum air masak banyak-banyak.

4.Makan tempat kotor

kadang-kadang tengok kedai luar cantik decoration ala kampung bagai,jap lagi tengok dapur,decoration ala tempat pembuangan sampah pulak..Pastu makan daging al-ala tak masak lagi(siyes aku pernah termakan sate rasa hanyir lagi.dalam tak masak),pastu dalam nasik jumpa amcam-macam.

Sakit perut yang dialami:Diarhea

Penyelesaian:Minum teh pekat

5.Tangan basuh tak bersih

Terutamanya lepas main microbe.Yeah!!!Makan la kau nasik perisa E.coli.Pastu Diarhea..Wahaha..Kadang-kadang kita ingat cara kita basuh tangan tu dah betul dah.Main letak sabun,bilas-bilas.salah tu tuan hamba.Beginilah cara membasuh tangan yang betul:



Symptom:Diarhea
Penyelesaian:Seperti di atas

6.Period Pain

Ini masalah orang perempuan,once in a month.Nanti sakit yang ko rasa macam bergelora perut ko.Bak lagu Sudirman,Gerimis di lautan..mendayung sampan ke muara..."

Symptom:perut bergelora
penyelesaian:Letak air panas dalam botol.balut dengan towel,then letak atas perut.
Jangan amalkan amek panadol Menstraul yang kaler pink tu,dipercayai ada long term effect.
Kalau nak makan pil jugak,amek pil bawang putih.Sila dapatkan di toko jamu berhampiran

Sekian saja info sakit perut dari aku,kalau korang ada info lain.sila tambah ya

4 comments:

iDa_MutHiaH said...

hi wana!:)

aku same ngan ko la yg 1 tue..suke x mkn..lepas tue angin naik kepala..dah x bleh makan dah.kalu mkn gak dia keluar balik..huhu

ani sup utara mmg pedas,aku penah mkn sbb dulu abg kzaimi keje ctu,tp kat shah alam la.

yg sal period pain,aku ari 1st je sakit.pernah beli panadol pink tue (eh,bkn aku beli,kzaimi beli)...tp aku x makan pon...
aku ikut petua nani..kalau period pain ,ko sujud.pas tue trus lega..hehe :)

ok bye :)

Sayer Best said...

wah..bagus jugak petua ni.tapi aku jarang sangat period pain.cuma sekali kena tu mcm teruk jugak lla

dari~ummie said...

muahahaha...
kau ni mmg creative buat entry wana..

Sayer Best said...

bari:tq..hahaha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers-Yang ikhlas sahaja