Sunday, December 19, 2010

Bukan setakat orang je nak ringan,blog juga mahu,tau?

Blog ada macam-macam,sama dengan manusia

Ada yang berat,Ada yang Ringan
Ada yang Kemas,Ada yang Serabut
Ada yang Pinky,Ada yang Military

Blogwalking adalah seronok,membaca pengalaman orang lain dari perspektif yang berbeza.Aku suka jugak baca  blog orang lain,ya dan aku jarang tinggalkan tapak-tapak kaki kesan kasut.

Ada sesetengah blog tu aku suka sangat penulisan diorang,cerita pengalaman masing-masing.Tapi masalahnya,kadang-kadang lambat bebenar nak loading.Sekaligus menghampakan aku sebagai pembaca sedikit tegar.Dahla kadang-kadang broadband buat hal.Kecewa ohhh.

Ok,jadi untuk mengelakkan blog korang dari diabaikan oleh aku(wah,hadap pulak nak aku tengok blog korang.Perahsantan betul),maka kita hendaklah mengambil langkah berikut:

1.Timbang Blog Dulu

Yalah,orang nak amek herbalife pun aku timbang berat,peratus lemak,peratus air semua dulu.Sama jugak dengan blog.Tapi jangan timbang Blog korang pakai penimbang Tanita lak.
Timbang pakai penimbang ni:------>iwebtool




Ringan bukan blog saya.Tengok Tuan lah...=P

2.Dah sedar blog korang tu berat,jangan la korang gi bersenam pulak.Nanti korang yang kurus,bukan blog.Eh,apa punya nasihat da.Senam tu senam la,tapi ia tidak akan berkadar songsang dengan penurunan berat blog.JAdi anda perlu mengenalpasti faktor-faktor yang boleh memberatkan blog anda seperti:

2.1 Widget Flash

Widget flash ni memang la nampak mencomelkan blog anda.Ala yang letak ikan-ikan la kat sidebar,pastu yang letak avatar bawah blog gamabar comel-comel(ada nama khusus dia,tapi tak ingat pulak),slideshow.
Cantik memang cantik,tapi kalau orang sampai orang nak bukak blog korang,tapi sambil loading tu dia sempat masak rendang,siap makan,siap masuk tandas,siap dah sendawa rendang sekali,korang rasa berbaloi ke widget cantik-cantik tu?

2.2 External Java Script yang berlebihan

Ni yang orang selalu buat yang snow-snow kat blog tu.Membazir ya kawan-kawan

2.3 Gambar dan video banyak sangat

Taulah korang semua kacak-kacak,cantik cantik,kalah Aaron Aziz dan Lisa Surihani,tapi perlu ke gambar satu entri sampai empat ratus lima puluh enam keping,melainkan kau buat blog photography ke.Pulak tu,setiap entri punya la kemaruk nak letak video.Tak perlu semua tu.

2.4 Template ada banyak sangat imej dari source luar

Biasa ni terjadik kalau korang amek template premade dari pelbagai web template blog percuma.Tak nafikan la cantik memang cantik,sebab banyak gambar-gambar,banyak kaler kaler.Tapi diorang host gambar yang terlampau banyak tu kat Photobucket,pulak tu mungkin imej untuk header dah satu fail,sidebar satu file,so lambat la dia nak panggil balik imej imej tu datang blog korang.Susah susah.


Jadik,kalau boleh hindarkan semua bendalah tu.Keep it nice and simple ya.

3.Seterusnya,ada beberapa langkah tambahan untuk melajukan blog korang.

3.1.Letak sikit je entri bagi setiap muka surat blog.Kira bukak bukak blog korang,cuma nampak 3 post bagi  page instead of 10 pages.

3.2.Letak butang Read More,apatah lagi kalau anda copy paste khutbah jumaat ke,teks ucapan perasmian acara merentas desa ke.


benda ni letak bawah paragraph yang korang nak tonjolkan tu.Nanti ada la butang read more.kena klik,dapat satu muka untuk entri tu terus

(aku selalu malas nak buat.takpe blog aku dah cukup slim melim.hahaha)

3.3.Resize balik gambar yang korang nak letak dalam blog.Ini tak,blog sekakngkang kera,nak letak gambar sebesar alam.sedar-sedar diri eh..hahaha

Sekian saja tips saya malam ini,harap blog anda juga boleh menjadi ringan lantas berlari laju di alam maya.

Bubye(sambil lambai tangan ala-ala ratu Universe)


7 comments:

voltox said...

kalau mcm blog sy takde gmbr..bahagian 'anda mungkin juga meminati' tu mesti tak boleh kan..sbb biasanya bahagian tu dia letak entry2 yg ada gmbr..betul ke..

farah said...

wana, comel la ko punyer background (entah betul ke tidak org call background)..he hentam sj..

f a r h a i n said...

cantiknya background blog.... =]

voltox said...

blog sy berat tak wana..ada 1 tan tak..

Sayer Best said...

voltox:try timbang pakai web saya bagi tu.Kalau loading amek masa sekejap,ringan la tu.
Ada 1 tan tak?takde kot.tengok tuan la.hahaha

Duniaku said...

perkongsian yg bagus...t.Q,
buat lg post2 yg mcm ni

Sayer Best said...

Duniaku:InsyaAllah..sme2 la kita berkongsi ilmu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers-Yang ikhlas sahaja