Sunday, December 19, 2010

A morning with breast cancer survivor

Intro..
Jangan Bimbang tak merepek.Ada sikit-sikit kaitan dengan cerita

Fuh..aku lepas berurut ni.Sedap gila badan.Berlari-lari angin keluar dari badan aku melalui elemen sendawa dan kentut.Aku berurut dengan nenek sedara aku.Beliau memang pandai mengurut,bukan setakat mengurut anak dara tergeliat belakang macam aku ni,malahan beliau pandai mengurut untuk wanita lepas bersalin.Buat pengetahuan.nak kenal tukang urut power adalah:mereka pandai mengurut orang lepas bersalin,sebab nak mengurut orang lepas bersalin perlulah dilakukan dengan cermat,senstif dan berhati-hati,tapi berkesan.Urutan lepas bersalin juga berfungsi untuk mengangkat kembali peranakan ke tempat asal.

Okeh.Habis intro.Kembali kepada topik asal

Kalau korang dengar perkataan "Pesakit Kanser",apa yang korang bayangkan?

Kalau korang fanatik drama Indonesia ke,drama Melayu sendu senda ke,
ciri-ciri pesakit kanser adalah:

-Tinggal tulang terbaring atas katil tak bermaya
-Laki lari meninggalkan,apatah lagi jika isteri merupakan pesakit kanser payudara
-cakap sepatah sepatah macam nak putus nafas
-Anak dah ngendeng-ngendeng nak harta pusaka

Source:Cliptart Of



Itu stereotype je.Tengok balik intro.Siapa yang urut aku?

Nenek saudara aku,yang menghidap kanser payudara,yang baru menjalani kimoterapi dalam tahun ini juga.
FUh,kalau korang jumpa dia,korang takkan perasan punya.Dia urut aku sama power dengan sebelum dia sakit,dengar dia cakap takde terketar-ketar,malahan begitu aktif sekali.Malahan,nenek saudara aku ni sekarang menjadi sukarelawan MAKNA(Majlis Kanser Negara).Beliau akan bagi talk,bercerita mengenai pengalaman beliau menghidap kanser payudara,menjalani kimoterapi,dan kehidupan selepas payudaranya dibuang sebelah.

Beliau bukan siapa-siapa.Wanita kampung biasa.Bukan wonderwoman,bukan Arwah Datin Seri ENdon yang mendapatkan rawatan di luar negara.Hanya wanita biasa,yang mendapatkan rawatan di Hospital Kerajaan sahaja.

Banyak benda best aku borak dengan beliau.Antara beberapa tips dan pengalaman yang beliau ceritakan ialah:

1.Kalau anda mengalami simptom-simptom yang pelik-pelik,Sila dapatkan konsultansi dengan doktor secepat munkin.Kadang-kadang,ada sesetengah simtom yang kita rasa remeh,macam bijik-bijik di ketiak ke,sebenarnya petanda kepada penyakit yang berbahaya.Kalau boleh dapatkan rutin kerap untuk berjumpa doktor,3 bulan sekali ke,cek tekanan darah semua.Mana la tahu dapat mengesan awal penyakit-penyakit kronik.

2.Rawatan kampung ke,rawatan alternatif ke,itu pilihan terakhir okeh.Bukan merendahkan rawatan-rawatan tu,tapi rawatan kampung tu bersifat melambatkan kesan kanser terbabit.Actually,nenek sedara aku ni dah ada breast cancer since her 30's lagi,dia dapatkan rawatan kat kampung dulu.Lama tak sakit,last-last umur 50 tahun,kanser tu dah agak teruk berbanding dulu.

Jadik,1st seek medical advice,then untuk rawatan sampingan ke,baru lah amek ubat-ubat kampung ke,makan mengkudu mentah mentah ke,minum air peria tujuh jug ke.Ikut korang la

3.Pesakit kanser seharusnya bersifat optimis.Jangan sesekali jadikan sakit sebagai alasan untuk baring-baring je.Usahakan jalan untuk keluarkan peluh.Macam nenek sedara aku ni,beliau mengurut.macam aku baca dalam majalah tu,cancer survivor ni join kelas menari ke,aerobik ke.Jalani hidup yang aktif.

4.Sokongan keluarga itu penting.Ni laki-laki ni,mentang-mentang isteri korang breast cancer,terus berlari mencari perempuan lain.Kot ye,belas kasihan sikit la bang.Anak-anak pun sama,jangan dengar bapak korang kena kanser prostat,terus mintak tulis surat wasiat.Ada nak kena sambar petir ni.
Time macam ni la nak membaiki hubungan sesama keluarga.Pesakit ni kadang-kadang diorang ni fragile,jadi keluarga,rakan-rakan terdekat hendaklah membantu memulihkan moral pesakit kanser ni.

5.Jaga pemakanan,sebab kebanyakan penyakit bermula dari pemakanan dan gaya hidup.Kalau boleh,usahakan semaksimum mungkin untuk mencari sumber makanan yang organik.jauhkan makanan dalam tin,nak makan ayam carik ayam kampung ke.Wah,part ni susah.Takkan aku nak bela ayam kat dalam rumah sewa kat Serdang tu.Treat macam hamster kot?Nak beli ayam organik HPA takde duit pulak.Hahaha

Lagi 1,tingkatkan pengambilan buah-buahan dan sayur-sayuran,kalau boleh,lima hidangan sehari,dengan lima warna berbeza.What???Banyak sangat ke lima hidangan sehari.Tak banyak.Sebenarnya,1 hidangan buah-buahan dan sayur-sayuran adalah:

1 hidangan buah=
  • 2 potong buah bersaiz kecil(jambu air misalnya),atau
  • 1 potong buahd  bersaiz sederhana(epal ke limau ke),atau
  • 1/2 cawan salad buah
1 hidangan sayur=
  • 1/2 cawan sayuran dimasak,atau
  • 1 cawan sayur mentah(ulam-ulaman ke),atau
  • 1/2 cawan kekacang(kacang dal ke)
Kurangkan pengambilan:

  • daging diproses(sosej ke,nuget ke)
  • garam
  • Lemak tepu
  • Bahan pengawet
  • Alkohol(ni tak ramai benar orang Islam menogok arak,dah Allah larang,ada sebab la tu)

Banyak lagi aku borak dengan beliau,mengenai penjagaan dalaman wanita la.Tapi sebab tajuk ni berkaitan dengan cancer,nanti-nanti la aku tulis.Ceh dan dan nak kecewa la tu.Petua penjagaan kulit muka,awet muda semua ada,tapi aku tak rajin pulak nak amalkan.Hahahaha.
Oh ya,kalau boleh,korang join la sekali untuk menjadi sukarelawan makna.Jangan cakap macam ni
"Alah.Buat apa aku nak join.Aku,mak aku,nenek moyang aku,bukan ada genetik kanser pun"

No..jangan cakap macam tu.Kita tak tau apa yang bakal terjadi.Hari ni hari orang,mana tau esok hari kita pulak kan.Untuk keterangan lebih lanjut,korang boleh bukak web ni--->Majlis Kanser Negara



~Berikan Mereka MAKNA kehidupan~

2 comments:

maryam said...

Alhamdulillah my mum is also a breast cancer survivor..tapi baru first time dengar pasal volunteer ni..hihi~ thanks for the info wana!

Sayer Best said...

Sama-sama Maryam.Jom kita sama-sama join volunteer ni,bagi sokongan kepada yang memerlukan..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers-Yang ikhlas sahaja