Sunday, December 12, 2010

Gadis Berambut Perang

haa..tajuk saja je bagi gempak.bagi menyahut slogan "Dumb blondes"

Tajuk memang tak berkaitan dengan isi.Wahaha..eh,ada kaitan sikit.Pointnya aku cuma nak cakap,aku pergi tengok wayang,cerita Rapunzel.Kau tahu cerita itu,ia mengenai gadis berambut emas sebenarnya,yang panjang gila rambut dia,siap multifunction,boleh bercahaya,boleh sembuhkan penyakit.Gila best rambut dia.Aku kalau ada rambut camtu,tak payah gi hospital,self-healing je,nak lagi best,aku nak buat pusat rawatan sendiri,ada berani mahu pergi?

dah,sebelum aku merepek lebih lanjut,elok lah aku start review aku untuk pagi ini.
saja je letak scene time ni,biar korang teruja.CEPAT TERUJA CEPAT!!!!


Sinopsis:

Ada satu bunga ajaib yang tumbuh dari titisan matahari.Bunga tu boleh sembuhkan pelbagai penyakit.



Bunganya camni la lebih kurang.dah dah.jangan dan2 tu nak cek rumah korang yang berseman tu.nak
tengok ada ke tak





Rahsia bunga ni diketahui sorang pompuan tua tu.Dia mempergunakan bunga tu untuk awet muda.Senang tak perlu botox2.lama jugak la dia guna terapi tu,makan abad jugak

Dalam masa yang sama setelah abad2 tu,ada la satu kerajaan ni.Diperintah oleh raja laki bini.Raja tu lelaki la,permaisuri tu pompuan.Oleh sebab permaisuri tu pompuan,maka beliau la yang mengandung.Tengah2 mengandung tu sakit tenat pulak.Untuk menyembuhkannya,beliau memerlukan bunga emas tu(Wah..bunga emas cam lagu saleem..bunga emas yang kuberikan dahulu..dikembalikan semula...)
Pengawal istana carik dan carik,dan atas kecuaian pompuan tua tadi,mereka jumpa bunga tu,dan bagi permaisuri makan.Permaisuri tu pun beranak,dan lahirkan puteri berambut emas.Untuk meraikan baby tu,diorangg pun lepaskan tanglung ke angkasa,dan bagi dia crown.

Pompuan tua tu tak puas hati lah.apa barang bunga aku kau makan lak.so dia decide nak gi istana.Oh ya,lupa nak bagitau.Pompuan tua tu kan,kalau dia nak buat terapi muda tu,dia nyanyi2 kat bunga tu,then bunga tu bercahaya,baru la jadik muda.So dia nyanyi2 kat baby tu,rambut baby tu bercahaya.Mula-mula nak amek rambut je,tapi bila dia potong,rambut tu cam takde kesan lak.So,dia curik baby tu.

Permaisuri dan raja sedih gila2..so setiap tahun sempena birthday puteri tu,diorang akan lepaskan tanglung.Puteri tu pulak ditempatkan dalam menara tinggi gila kat dalam hutan.pompuan tua tu akan datang dan suruh puteri tu nyanyi2 nak bagi rambut dia bercahaya.dia tak potong rambut puteri tu,takut kuasa hilang.So gila panjang rambut dia,siap boleh tarik pompuan tua tu dari bawah naik atas menara.Tak payah susah2 pakai lif kan.Jimat karen.

Oleh sebab permaisuri,raja dan rakyat jelata lepaskan tanglung stiap kali birthday puteri tu,so puteri dari menara tu macam wonder la,cahaya banyak-banyak.dia cam bijak lak.tau lak time2 tu birthday dia.Pompuan tua tu bagitau kot.(now,she addresses the old lady as mother k).Dia merayu-rayu nak pergi tengok tanglung tu,tapi mak angkat dia tak bagi.So beliau amat sedih.

dalam masa yang sama,ada sorang pencuri,curi crown dari istana.dia melarikan diri,dan sampai kat menara tu.So masa dia pengsan,puteri tu nyorokkan beg berisi crown tu(tu sebenarnya crown dia pun),dan dia bangun,nak balik la barang tu.Puteri tu pun bagi satu deal:

Ko boleh dapat balik barang kau,kalau kau bawak aku pergi tengok tanglung tu dekat-dekat

Mula-mula mamat tu macam malas nak layan,tapi last-last layankan je.Punyalah banyak rintangan,akhirnya sampai jugak.Tapi cerita bukan berakhir camtu jek..ada lagi...hahaha,
Nak tau tengok la sendiri.......



Jalan cerita:awal-awal gila bosan.start pengembaraan baru best
lagu:gila banyak lagu dalam cerita ni.ok je kot lagu dia,tapi bukan stok-stok aku nak buat karaoke dalam bilik air la
adengan cium(kartun pun ada kau tau):1 tak sempat,1 sempat..hahaha.
Overall:6.5/10

Kesimpulan boleh la layan,apatah lagi kalau orang belanja..hahahahah.Sekian,terima kasih.

6 comments:

amir baim said...

kalo cite mlayu ade mayang mengurai,jalan cite die same kak eh?haha(xtengok cite tu)

Sayer Best said...

hehe..tak tengok jgk mayang mengurai.tapi actually cerita rapunzel ni memang cerita dongeng omputeh yg glemer

saya said...

nak tengokkkkkk!!!!

dari~ummie said...

wow..aku sangat teruja dgn kartun2 nih! ehehehe.thanx wana,kerana buat review rapunzel yang membuat aku teruja nak tunggu cd dia keluar..hhahah

Sayer Best said...

payid:heee~cepat2 tengok..highly recommended

bari':Cd ori ke cetak rompak?hahaha

iedchan said...

saya suke cerita ni~~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers-Yang ikhlas sahaja