Saturday, December 04, 2010

Fesyen 'Muslimah katanya' Yang Aku takkan pakai

Aku ni budak kampung yang tidak pandai berfesyen,ditambah pula dengan tidak stylo.bagaimanapun,kadang-kadang aku rajin jugak nak menerai-nerai baju yang nampak hot di pasaran

(eh.statement atas macam contradict je)

aku juga rajin blogwalkking di blog-blog pompuan cantik yang pandai bergaya,lantas kagum.Yela dah la cantik,pandai pulak tu pilih pakaian yg lagi menambahkan kecantikan diorang.
Kadang-kadang aku akan beli majalah Dara.com,sebab dalam tu banyak contoh-contoh gaya bertudung yang terbaru.Tetapi aku selalu kecewa sebab biasa out 0f 10 fesyen yang dia bagi,2 je aku boleh cuba sebab:

Yang mereka bagi tu bukan fesyen bertudung,ttapi fesyen menutup rambut ya kawan-kawan.dan jauh jauh sangat dari fesyen menutup aurat.

Aku ni bukan lah sempurna dari segi menutup aurat,dan sebab itulah aku nk mencari rujukan,nak bertudung(menutup aurat) dan nampak berfesyen.Naluri wanita okeh nak nampak bergaya,bukan nak memikat,jauh sekali mengorat,tapi lebih kepada self-satisfaction.Bila pakai baju lawa,tengok depan cermin nampak cun dari biasa,automatic confidence level akan naik.

Dahla tu,inspirasi gaya baju dari fesyen 'Muslimah katanya' ni pun kadang-kadang tak tergamak aku nak pakai.Entahlah.Ni antara fashion-fashion,tak kisah la tudung ke,baju ke,yang aku tak tergamak nak pakai:

1.Pakai legging 

NI aku tak faham macam mana dengan seluar macam tu orang boleh berkeliaran,pergi shopping,pergi dinner semua pakai legging dan pakai tudung.Sebab pakai legging tu sama je macam tak pakai seluar,nampak kaki kau terpampang sana sini..

Pulak tu boleh pulak kata,"memang la kami pakai legging,tapi kami pakai baju labuh sampai lutut.so tutup la punggung kami tu"

APA KO PIKIR AURAT KO SAMPAI LUTUT JE???TUKAR JANTINA JADIK LAKI CEPAT!!

Sebab pakai legging ni akan nampak bentuk betis.kalau betis lawa takpe,kalau aku yang betis berlemak ni pakai,harus tetas legging tu..pastu jalan nampak lemak bergoyang-goyang.Malu okeh,malu...

2.Pakai baju tali halus lepas tu pakai inner

NI pun aku rasa macam disaster jugak.Tulah,orang bertudung,kau nak bertudung,pastu tengok amoi dalam komuter pakai baju tali halus,fesyen ala-ala kemban,kau jeles.Camni la jadiknya.

Kenapa ia disaster:sebab sama macam legging tu jugak.Tak membantu penutupan sepenuhnya.Tutup kulit,ya,tutup aurat,memang tidak.sebab still nampak bentuk tangan tu.

Nak pakai baju tali halus:pakai kat rumah,time sorang-sorang dalam bilik,kalau yang dah kawen tu pakai la depan laki.

Soalan;aku dah beli mahal-mahal gaun tali halus ni,takkan nak pakai dalam rumah je.Rugi tau!!!
Jawapan:Beli cardigan(aku prefer cardigan half)/Jaket jeans,sarung kat luar,tutup lengan tu.dah siap.Cantik dan bergaya

3.Tudung ala bienda

Sumpah dari dulu,hingga kini dan selamanya aku akan menyampah dengan fesyen ni.
Takmo cakap banyak,korang tau la kan kenapa.

4.Baju ala corset

Ni pun ramai orang pakai sekarang.Biasa kalau pergi dinner tu memang bersepah.Nak lagi best.tengok la pertandingan akhir untuk pemilihan gadis-gadis bertudung tercantik tahun ini,Semua nak pakai gown ala-ala korset.contoh macam ni la kan:


camnilah...kau jgn tak caya.gadis bertudung pun ramai dah pakai macam ni.pastu pakai inner.apakah motif??

5.Sanggul sarang tebuan

Ni sanggul besar gedabak letak atas kepala.Kekdahnya,makin besar makin seksi la,siap dah ada jual lagi sanggul tiruan tu.
Aku tak faham apekah motif seronok menggoyang2 bonggol di kepala semasa shopping di Alamanda.Cantikkah jika begitu?ataupu bagi ilusi rambut panjang kot,tu yg nampak hot.
Tapi memang,seriusly rimas tengok


Korang yang pakai ni tak rasa berat ke?

Itulah antara fashion yang aku rasa aku takkan pakai.Biarlah orang kata aku kolot ke,tak ikut perkembangan fesyen ke,tidak mengapa.Biar kolot,janji hot.eh,ada pulak statement macam tu kah???
Maksud aku,hot di depan yang berhak...kira aku kawen nanti,laki aku je la kata aku hot,ke memang hot,tak payah pakai lawa-lawa.hahaha.please..perasan.rasa macam nak lempang muka sendiri je..hahaha

Renung-renungkan dan selamat beramal~

9 comments:

dari~ummie said...

aku setuju itu! hahaha,,,
aku pon bukan la sempurna tutup auratnya..tapi nak la jauhkan benda2 ni..sbb aku pon berpendapat mcm ko jugak..

whatever pon,aku bukan baik sgt..tapi cubala berubah utk jadi lebih baik..

Sayer Best said...

tulah,semoga kita semua ebrubah ke arah yg lebih baik

p/s:teringin pakai mcm masa sekolah dulu..tapi blum de kekuatan untuk mengubah akhlak seiring pemakaian itu

cik Nurul said...

hahaha...aku gelak guling2 baca entry niyh wana...bersahaja je ko tulis,tapi memang aku setuju la dgn pandangan ko...lebih2 lg bab2 legging 2...saket mata...well done cik wana ^_^

Haffiz MohdNoor said...

baguslah klu ada perempuan2 yg berfikiran seperti ini :D

Sayer Best said...

sa'dah:mekacih....

Haffiz:alhamdulillah

Ai Yu said...

komen yg agak2 pedas....tp sy suka kan nyer. Mmg sekarang fesyen muslimah x npk muslimah pn..... sy sokong awk~

juLieci0us said...

oh sangat setuju dengan entry nie <3

Anonymous said...

Cik Lala: Cik Lala copy paste above2 comments..hehe..sayerbest memang best!! thumbs up!

Sayer Best said...

cik lala:mekacih~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers-Yang ikhlas sahaja