Tuesday, December 21, 2010

Awak,kalau minat saya,bagitau je.Tak payah nak stalk saya.Saya tau la klu awak tengok blog saya

Anda pernah mengalami masalah anonymous keji?
Anda takut majikan anda mengendap blog anda?
Anda nak tau adakah trafik korang selama ni memang tinggi,ke trafik tinggi tu sebab
anda syok sendiri lawat blog sendiri sampai pat puloh lapan kali?

Rilex...Ada penyelesaiannya.
Memperkenalkan..jeng..jeng..jeng



 1.Apa bendalah ni sebenarnya?

Bendalah ni adalah software untuk trace IP vistor,nak tau page mana dalam blog ko yang paling popular.Juga nak tau berapa lama orang visit blog kau untuk setiap kali dia masuk.mana la tau ko letak gambar cun sangat dalam blog,sampai peminat ko tengok page ko selama lapan jam.
Dia boleh track dalam maksimum 250,000 page loading(berapa kali blog ko dibuka) dalam sebulan.Hebat kan?

2.Apa beza bendalah ni dengan feedjit,bukan sama-sama track visitor ke?

Secara umunya,mereka adik beradik sepupu sepapat.Tapi statcounter ni macam best lagi la dari feedjit sebab:

  • Statcounter ni diletakkan secara invisible kat blog ko,manakala feedjit terpampang jelas.Macam aku even pakai statcounter,tapi letak jugak feedjit,maklumlah,aku nak menunjuk blog aku international.Tak caya tengok feedjit,banyak visit dri overseas,dari Spain,dari Cairo,dari Brunei...

           (Cis.niat keji)

  • Feedjit orang boleh hide lagi kedatangan mereka.Juga boleh tukar lokasi.Konon-konon nak international la,tengok page sendiri,so tukar lokasi ke London,United Kingdom,padahal surf dari Kokdian,Kedah
  • Feedjit track basic info,just lokasi(yang boleh ditipu tu),dari mana diorang datang(direct link ke),google ke,dari Facebook ke,dan pukul berapa diorang datang.Tu je
  • Statcounter lagi byk features,contoh:
      • keyword analysis(tau keyword apa yg org taip kt search engine,tbe2 jumpa blog ko)
      • popular page
      • ISP detail,nama penyedia interner yang usha blog korang,contoh Digi broadband ke,atau kalau tempat kerja korang pakai internet sendiri,dia boleh detect.Contoh aku surf dari UPM,akan keluar ISP aku,UPM campus network
      • Returning visit-ada tak orang bertubi-tubi bukak web ko dalam tempoh sejam
      • banyak lagi la.ko tengok la sendiri
3.Apa kelebihan tau bendalah ni semua?

Apa kelebihan kau cakap????Banyak okeh.terutamanya kalau ko kena serang dengan anon-anon yang melemparkan kata kesat tanpa batasan kat comment box korang.Caranya mudah aje,ko tengok waktu dan tarikh anon tu leave comments,then compare dengan data dalam statcounter.

Kelebihan kedua bagi mereka yang gila trafic la,tengok keyword activity tu,kau boleh manipulate bendalah tu.jangan tanya aku camne.Pandai-pandai susun strategi.

Untuk tujuan keselamatan pun boleh jugak,same case dgn anon yang mulut celupar yg aku dah terangkan kat atas.Misal kte ada orang buat ugutan bunuh ke,nak culik korang ke.Amek IP address beliau,boleh laporkan pada PDRM.

4.Wah..macam best!!Camne nak buat:

1.Bukak la web dia dulu.Jangan bukak blog aku lak.


2.Klik macam gambar di bawah.daftar cam biasa je la





3.dah berjaya dia akan kuar menu camni


Tekan Proceed &Add a project


4.dah berjaya.Dia akan kuar form suruh isi maklumat blog.macam ni ha


Yang bawah sekali tu(non-admin user access tu crucial).TIck la kalau nk orang lain nampak bendalah ni dalam blog korang.Untick klu nak letak invisible counter cm aku ni

5.pastu dia akan kuar menu camni


tekan button configure & install code

(penat lak.minum air jap)

okeh dah

6.Pastu dia akan tanya nak counter ni kuar camne.nak visible ke,invisible ke,ke kuar dalam bentuk button.Pilih ikut kesukaan sendiri.baca sendiri.malas nak printscreen da..hahahah.Tak ikhlas.takpe,korang paham je nanti.Klu tak paham BI,guna google translate tau..

7.Pastu next menu.Toksah banyak cerita.Korang pilih je pilihan atas sekali.Blogger/blogspot

8.next lagi,dia akan bagi kod,then bawah tu ada arahan pemasangan.Ikut je.Senang dan mudah

Tu cara register,ni dah register,nk masuk,tengok sapa ngendap blog korang

1.Log in kt ruangan belah kiri,yg mintak user name dgn password

2.Korang akan jumpa menu camni


Klik bar chart tu

3.tadaaa...siap dah.nanti belah kiri tu nampak tab statistics.Klik je mana2 yang korang nak tengok.Visitor path ke,visit length..hape hape je la



best kan,best kan.Cuba la try bendalah ni.Berbalo-baloi...Tapi yang ni free je,kalau nk yang berbayar boleh jugak.Apa beza yg free dan berbayar aku tak tau,sebab aku pakai yg free je.Takde keja aku nak bayar semata-mata bendalah ni

Sekian saja perkongsian ilmu saya yang tak seberapa ni.Next time kalau free la,aku ajar cara detect IP address dari email pulak..heheheh

Wassalam


4 comments:

iDa_MutHiaH said...

mmg best ah benda alah nie wana! specific! :D

dari~ummie said...

wah!aku suka! hahaha..feedjit mmg nggak berapa best sgt,,tp okiela..

voltox said...

buat kn kat blog sy wana..tp kalau bz update blog takpe la=p

Sayer Best said...

ida:tau xpe
bari':buat la di blog kmu juga
voltox:boleh nk buatkan,tapi kne la tau email dgn pasword blog.sanggup??hahaha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers-Yang ikhlas sahaja