Tuesday, December 07, 2010

My own view regarding:Halal

Assalamualaikum,and good morning,not forgetting to wish "Happy Celebrating Maal Hijrah"
Kullu 'am waantum bikhair(Ustaz ustazah sekalian,betulkah penggunaan ayat ini untuk Maal Hijrah jugak)INI PERTANYAAN.SILA JAWAB DI RUANGAN KOMEN@SHOUTBOX.JAWAB TAU.

Bari'ah's Facebook status has draw my attention this morning,where she rises one of the most alarming issues among Malaysian Muslim Community:Halal Issue,on doubtful ingredients used in formulation of consumer goods.The topic that never sleep,nor neglected by us as the part of our responsibilities as Muslims.(Yes,and non-Muslim too,as the part of money-making strategy..Wakakaka.Tak percaya ko tengok la tokey2 produk semua berlumba-lumba nak sijil halal kan.Tak kira bangsa agama semua.b/coz they know that halal sells,hehehe)

As the Internet booms and becoming the ultimate source of knowledge,articles and E.mail written everywhere,and oh,facebook notes to,speaking loudly on the halalness,haramness,and doubtfulness of products that we used everyday:

Bangun pagi,gosok gigi guna COLGATE
Mandi guna sabun LUX,syampu DOVE
Lepas tu makan roti HI-FIVE

Suddenly,dapat email mentioning the above products as haram.Mau mati kutu,Nak pakai apa?Nak guna apa?

then questioning the reliabilities of JAKIM,as the authorities responsible for all the documentation and enforcement of those halal label."dah tau haram,lagi nak bagi Sijil"Dah..habis...Once you QUESTIONING Jakim responsibilities,means you are doubting them.So,who are you looking at now,to place the faith in to determine the status of products,sebab Jakim u dah reject awal-awal??

My stands in this issue are:

1.Never ever believe too much on chain e-mail,and chain SMS,without knowing the truth.But,if you start to doubt the products,stop using them,and search for more reliable alternative.i think HPA manufactures some consumer goods in place of the existing goods,such as toothpaste,soaps,talcums.
But,never forward the emails and SMS,because if the accusation is FALSE,then u will be called as Fitnah Teller.Al-fitnatu asyaddu minal qatl,isn't it?

2.If you witness that the halal-compliance manufacturer uses haram ways,or haram ingredients in their procedures,then you should inform the authorities about the act.DO IT IN CORRECT WAYS.Don't just being a KEPOCHI in e-mail and facebook.

3.My naughty idea:the emails' source may come from the competitors,or another Bumiputra entrepreneurs produk baru nak naik,malas berusaha,then buat e-mail palsu,kat bawah letak promosi:

"Tinggalkan produk xxxxx, gantikan dengan produk xxxx,buatan Muslim terjamin Halal"

Hello!!!!Muslim products are not necessarily halal products.halal is not about the manufacturers themselaves,oh,mak cik milah buat,kompem Halal walaupun kilang tu dah macam jamban dah.Ini realiti.Aku pernah melawat kilang buat tauhu kat ****,masa pratical,SUBHANALLAH.tempat processing open air,ada kucing berlari-lari kat ats processor tu.Tingkap sebelah mesin bukak,pap kat luar tu,bertempek taik Itik.

Halal is about cleanliness too.

Okeh dah,penat dah bebel BI.bersepah grammar macam budak darjah 1.hahahaha.oh ya,sebelum aku blah,meh aku tepek video halal 15 malaysia,babai....





2 comments:

saya said...

yeap....macam yang penah orang forward2 kat fb tu...aku ingat ade satu tu dia cakap the chicken rice shop non-halal....then aku jalan kat bpmall tgk kemain besar dia tampal logo halal jakim kat luar tu ape cite....nak kena sue dgn jakim ke??

so aku buat conclusion that benda2 yg orang forward2 tu either memang nak memfitnah pasal kedai nasik ayam dia tak laku, or tu email 10 taun lepas yang mana kes halal haram ni masih orang tak ambik kisah n chicken rice shop belum dapat pengesahan halal dari jakim...sama kes macam colgate la...

hmmm...pening la orang jenis suka sebar2 email berantai ni....suka suki dia je.....

Sayer Best said...

Betul.dah Jakim cakap halal tu,halal je lah.
At least jakim ada panel halal sendiri,yg terdiri dari pakar2 food tech,dan pakar2 fiqh.

Hebat sgt ke kita,compare dgn diorang??

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers-Yang ikhlas sahaja