Thursday, December 23, 2010

Mitos zaman kanak-kanak(versi dunia akademik)

Assalamualaikum..
Oleh kerana aku dapat offer fellow siswazah usim,di mana membuka jalan untuk menjadi ahli akademik(wahahaha..poyosss.padahal offer letter tak sampai lagi),maka hari ini aku berazam untuk menulis versi dunia akademik.Tapi memandangkan,kalau aku tulis pasal dunia akdemik pun akan jadi merepek,jadi aku berhasrat menulis entri yang betul-betul merepek,baru la puas hati kan.Tak best la uollss tu skema-skema.Nak tunggu aku menulis dengan skema,tunggu aku tulis journal nanti.Wahahaha..(Aku berazam kalau aku tulis journal,dan berjaya diterbitkan,aku akan publish journal tu kat blog.hadap la korang sampai muntah..hahahahahha)

Setelah menimbangtara topik-topik berkaitan,maka aku memilih untuk menulis berkaitan:

Mitos zaman kanak-kanak versi dunia akademik

1.Gelaran Profesor

Masa kecik-kecik,aku sering berpendapat bahawa profesor adalah orang jahat,tapi  berotak cerdik.Beliau pandai mencipta pelbagai senjata yang sering digunakan untuk menakluki dunia.kalau korang tak percaya,refresh balik cerita super hero zaman kanak-kanak.Kebanyakan musuh superhero adalah profesor yang gila kuasa.Tak yah zaman kanak-kanak la,the latest adalah Profesor Klon,dan profesor dalam cerita Megatik(kartun superhero RTM,dia tayang pagi-pagi pukul 10 gitu.eh kantoi aku layan cerita merepek)



Bijak manapun otak profesor jahat,tapi dia mesti macam clumsy ke,terburu-buru ke,dan last-last dapat ditewaskan oleh Superhero.Haaa,kalau yang sebelah superhero pulak,diorang punya advisor biasa 'Dr' je.
Setakat ni aku jumpa 1 profesor dalam kartun yang baik,iaitu prof dalam cerita Detective conan.

2.Siapa dapat lulus PTS nanti dapat masuk asrama penuh masa darjah 5

Ini bodoh punya mitos.Aku hari-hari tunggu surat tawaran asrama penuh lepas lulus PTS.Penat je aku belajar rajin-rajin bagi lulus.(rajin kah?Sapekah yang rajin merayap naik basikal sampai nak maghrib???).Kengkonon nak masuk asrama ah.
Jap lagi lepas UPSR masuk asrama,beria pulak nak balik rumah.Hari-hari nangis telefon mak aku,mintak nak keluar asrama,nak sekolah kat Labis.EH,tapi sampai form 5 lak aku tahan duduk sekolah tu.

Nasib baik hostel aku bukan macam ni

3.Kalau kepala kena ketuk,nanti otak jatuh ke bawah,pastu jadik bodoh

kalau orang ketuk kepala aku,tindakan reflex aku adalah mengetuk dagu aku pulak ke atas.Kira macam naikkan otak balik la.
Dulu aku masuk darjah 5,mentang-mentang aku lompat darjah(dan aku first sekali orang yang dapat lompat dalam sekolah,sama Izzani),cikgu campak aku kat kelas hujung sekali.Ni stok gengster ramai punya kelas.hari first masuk dah kena buli.Nasib darjah enam aku pindah kelas pertama,kalau tak mesti aku dah jadi ketua kongsi gelap ke,ketua samseng ke.

Dalam kelas aku tu ada ketua gengster yang paling ditakuti kat sekolah aku.Ada satu hari tu,camne boleh gaduh tak.Dia ketuk kepala aku.aku orang cubit ke,sepak tahan lagi.Ni dia ketuk kepala,kalau aku jadi bodoh camne,dah la tahun depan nak UPSR.lepas aku naikkan otak aku balik guna method ketuk dagu.Aku pergi tampar muka dia,pastu aku sepak dia punya 'tut' wahahha.nangis beb ketua gengster tu.Handal tak aku???Hahahha

Itu zaman dulu,sekarang aku dah insaf.Buat ketua gengster,mintak maaf la banyak-banyak.

4.Tak lulus UPSR=jadik orang tak berguna

Takut gila aku time tu kau tau.Cikgu aku la tu,memomokkan-momokkan.Padahal sekarang aku rasa macam chill beb,UPSR je kot.Ada je orang yang UPSR teruk,tapi PMR cemerlang.UPSR tu untuk tentukan sekolah je kot.Tapi sekolah manapun,kalau dah kau kepala lalok,tetap malap jugak masa depan kau.aku rasa semua budak darjah enam rasa macam tu kot.

Itu je kot,yang lain tak dapat recall lagi..Setelah aku teringat pemahaman aku yang sebegitu rupa masa kanak-kanak,aku amat la sedih kerana beranggapan sekelakar itu.Aku rasa dari kecik aku ditakdirkan untuk kelakar kot??

2 comments:

saya said...

uikk...tak penah pun 1st impression aku bila tgk ko, yang ko ni memang kelakar sejak kecik???...hahahahaha

Sayer Best said...

aku kelakar terpendam.tak suka menonjolkan kekelakaran..hahahaha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers-Yang ikhlas sahaja